Search This Blog

Showing posts with label World News. Show all posts
Showing posts with label World News. Show all posts

Friday, August 10, 2012

SCIENCE QUIZ JAN to FEB 2011


SCIENCE QUIZ JAN to FEB 2011


1. According to an extensive genetic study on modern humans, two conclusions were drawn out.
i) There is an enormous amount of diversity in the African hunter-gatherer populations.
ii) The genetic diversity among 27 present-day African populations originated in southern Africa and progressed to northern Africa.
Which of the above statements is/are correct?
a) Only I b) Neither i and ii c) Both i and ii  d) Only ii
Answer: (c) both i and ii

2. A massive Tsunami caused by a devastating earthquake of the 8.9 magnitude hit about 400 km north-east of Tokyo, capital of Japan. Consider the following statements regarding Tsunami.
i) A Tsunami is a series of ocean waves that sends surges of water, reaching heights of over 100 feet onto land.
ii) Most tsunamis, about 80 percent, happen within the Pacific Ocean’s Ring of Fire, a geologically active area where tectonic shifts make earthquakes and volcanoes common.
Choose the correct Option?
a) Both i and ii b) Only I c) Only ii d) Neither i nor ii
Answer: (a) Both i and ii

3. An international team of scientists, led by the Australian National University recently discovered evidence that the body’s immune cells often share information about foreign substances with each other to ward of invaders. The study can help increase the immunity level in human body against pathogens and cancer. Which of the followings are the symptoms of Cancer?
i) Weight Loss ii) Excessive Sweating  iii) Lumps and Swelling (tumour) iv) Enlargement of Spleen

Whiche one the correct options:
a) all b) i and ii only c) i, ii and iii d) only i

Answer: (a) all

4. A New Technology Called High Tibial Osteotomy was developed in India to cure which one of the followings?
a) Cancer
b) Skin Cancer
c) Knee Problems
d) TB
Answer: (c) Knee Problems

5. Scientists from which one of the following countries created a herd of more than 200 cows that is capable of producing milk similar to that of humans?
a) Japan
b) India
c) USA
d) China
Answer: (d) China

6. A massive Tsunami caused by a devastating earthquake of the 8.9 magnitude hit about 400 km north-east of Tokyo, capital of Japan. Where is the Pacific Tsunami Warning System headquartered?
a) Hawai
b) Tokyo
c) Manila
d) Jakarta
Answer: (a) Hawai

7. A massive Tsunami caused by a devastating earthquake of the 8.9 magnitude hit about 400 km north-east of Tokyo, capital of japan. What are the possible factors which can cause Tsunami?
i)An Earthquake
ii) A landslide
iii) A volcanic eruption or explosion
iv) Impact by a meteorite
Please choose the right option
a) iii and iv only b) i and ii only c) ii and iii only d) all
Answer: (d) all

8. British Scientists discovered a cholesterol regulating protein which plays an important role in the formation of thrombosis a kind of blood clot that can result into heart attacks and strokes. What is the name of that protein?
a) LLL
b) LRX
c) XRL
d) LXR
Answer: (d) LXR

9. A report by the Climate Group, named India’s Clean Revolution, published on 18 March 2011 revealed that the market for low carbon goods and services in India could reach 135 billion US dollars by the year___.
a) 2025
b) 2015
c) 2018
d) 2020
Answer: (d) 2020

10. A study of the conservation needs of the Kimberley region showed that dozens of mammals, lizards, birds and other vertebrates are endangered because of hunting by feral cats and destruction of their habitat by wild donkeys and fires. In which one of the following countries Kimberley region is located?
a) USA
b) Australia
c) UK
d)Canada
Answer: (b) Australia

Saturday, August 4, 2012

India Current Affairs- May 2011 (Part-1)


INDIA CURRENT AFFAIRS

MAY-2011 (Part-1)

1.    The Pawan Hans helicopter carrying among others Arunachal Pradesh Chief Minister, Dorjee Khandu had gone missing on 30 April 2011. The search operation that followed came to an on 4 May 2011 when Dorjee's body was found among the wreckage of the Pawan Hans. To which of the following tribes of Arunachal Pradesh did Dorjee belong to?
a.    Monpa
b.    Sherdukpen
c.    Memba
d.    Wancho
Answer: (a) Monpa

2. The Haryana government declared two days’ state mourning on 5 May and 6 May 2011 following the death of Arunachal Pradesh Chief Minister Dorjee Khandu. Dorjee Khandu was the Chief Minister of -
a) Assam
b) AP
c) Manipur
d) Meghalaya
Answer: (b) AP

3. The Supreme Court of India on 5 May 2011 reserved verdict on the petition seeking a direction to disband and disarm Special Police Officers recruited under Salwa Judum movement. Salwa judum movement is associated with which one of the following states?
a) Chhattisgarh
b) Bihar
c) Jharkhand
d) Madhya Pradesh
Answer: (a) Chhattishgarh

4. Which one of the following launched social security scheme for Gramin Dak Sevaks?
a) Ministry of Home Affairs
b) Ministry of Communications and IT
c) Ministry of Personnel and Grievance
d) Ministry of Rural Development
Answer: (b) Ministry of Communications and IT

5. S.C. Chetal took over as Director of which of the following bodies in India on 29 April 2011?
a. Bhabha Atomic Research Centre
b. Fast Breeder Test Reactor (FBTR) Center
c. Indira Gandhi Centre for Atomic Research
d. BARC Training School
Answer: (c) Indira Gandhi Centre for Atomic Research

6. The Indian government on 2 May 2011 appointed Girish Chandra Chaturvedi as petroleum secretary. Who did he replace?
a.    Murli Manohar Joshi
b.    BL Meena
c.    S Sundareshan
d.    Ajay Maken
Answer: (c) S Sundareshan

7.    Ashok Motwani was appointed Managing Director and CEO on 2 May 2011 of which of the following bodies?
a.    Stock Holding Corporation of India
b.    IDBI Trusteeship Services
c.    Asset Reconstruction Company of India
d.    Small Industries Development Bank of India
Answer: (a) Stock Holding Corporation of India

8.    The Chief Minister of which Indian state approved an outlay of Rs.1,255 crore for upgradation of water supply and sewerage works in the State on 4 May 2011?
a.    Haryana
b.    Uttarakhand
c.    Gujarat
d.    MP
Answer: (a) Haryana

9.    Who was sworn in as the new Chief Minister of Arunachal Pradesh on 5 May 2011 following the death of Dorjee Khandu in the Pawan Hans chopper crash?
a.    Jarbom Gamlin
b.    Chowna Mein
c.    C C Singpho
d.    Newlai Tingkhatra
Answer: (a) Jarbom Gamlin
10.  Which one of the following became the first Indian state to launch an e-payment system for commercial tax payers?
a) AP
b) Karnataka
c) Uttar Pradesh
d) Madhya Pradesh
Answer: (b) Karnataka

11. Which of the following veteran Malayalam actor was chosen for 2011 Prem Nazir award, given out in memory of the late evergreen hero, Prem Nazir?
a. G K Pillai
b. Kunchako Boban
c. Prithviraj
d. Vimala Raman
Answer: (a) G K Pillai
12. Supreme Court of India ruled out corrective action in Bhopal gas tragedy case. When the Bhopal gas tragedy had happened?
a) 2-3 December 1984
b) 6 November 1983
c) 12 February 1982
d) 20 March 1984
Answer: (a) 2-3 December 1984
13. Minister for Environment and Forests Jairam Ramesh declared on 8 May 2011 that the Union government had approved two more tiger reserves in Karnataka. The tiger reserves were approved in which of the following districts in Karnataka?
a. Chamarajanagar district and Chikmagalur district
b. Ramanagara District and Chikballapur distric
c. Bangalore Rural District and Kolar Districts
d. Dharwad District and Belgaum District
Answer: (a) Chamarajanagar district and Chikmagalur district

14. Six-day joint exercise of the Indian Army and the Air Force, Vijayee Bhava began on 9 May 2011 aims at fine-tuning concept of Cold Start doctrine. The Cold Start doctrine, a military doctrine that involves joint operations between the three main services Army, Navy, and Air Force was developed by the Indian Armed Forces in which year?
a. 2000
b. 1997
c. 2006
d. 2004
Answer: (d) 2004

15. The Indian Union Ministry of Environment on 6 May 2011 gave its approval India’s first Indian Institute of Technology (IIT) specialising in infrastructure development in the Himalayan region. In which of the following states of the Himalayan region will the IIT be developed?
a. Uttarakhand
b. Himachal Pradesh
c. Jammu & Kashmir
d. AP
Answer: (b) Himachal Pradesh

16. Fifty-nine year-old Aasha Jee on 8 May became the first Kashmiri Pandit woman to win a panchayat poll in which predominantly Muslim village in Kashmir?
a. Zazun
b. Wusan
c. Liderwan
d. Bohipora
Answer: (b)
Wusan

17. Who was elected the new president of the prestigious Supreme Court Bar Association in an election held on 11 May 2011?
a.    Ram Jethmalani
b.    Adish C. Aggarwala
c.    K C Kaushik
d.    P H Parekh
Answer: (d) P H Parekh

18. J. Jayalalithaa was sworn in as the Chief Minister of Tamil Nadu on 16 May 2011 by Governor SS Barnala along with 33 cabinet ministers at the Madras University. Name the constituency in TN from which she contested the election and won.
a.    North Chennai Assembly Constituency 
b.    Cuddalore Assembly Constituency 
c.    Thiruvallur Assembly Constituency 
d.     Srirangam Assembly Constituency
Answer: (d) Srirangam Assembly Constituency

19. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) approved the North Eastern State Roads Investment Programme (NESRIP). The project is being financially assisted by which of the following monetary organisations?
a.    Reserve Bank of India
b.    Asian Development Bank
c.    International Monetary Fund
d.    World Bank
Answer: (b) Asian Development Bank
20. Who was on 17 May 2011 elected as the new state youth Congress chief of Uttarakhand?
a.    Anand Singh Rawat
b.    Jyoti Rautela
c.    Harak Singh Rawat
d.    Sangram Singh Paudir
Answer: (a) Anand Singh Rawat

Friday, August 3, 2012

Current Affairs- Jun 2012 (Part-1)


CURRENT AFFAIRS JUN 2012   (Part-1)

1. The World Environment Day was observed across the globe on 5 June 2012. Theme for the World Environment Day 2012 was
(a) Green Economy: Does it include you?
(b) Forests-Nature At Your Service
(c) Water- all we need
(d) None of the above

2.
The UN General Assembly started observing the World Environment Day in 1972 to
i) raise public awareness about the need of better environment.
ii) to mark the opening of the Stockholm Conference on the Human Environment
Choose the right option:
a) Both i and ii are correct.
b) Only i is correct.
c) Only ii is correct.
d) Neither i nor ii is correct.

3. Scientists discovered eight genes which could pave the way for the development of effective treatments for ankylosing spondylitis which is painful form of_
a) Joint pain
b) Headache
c) Arthritis
d) Cancer

4. Scientists at the Tomato Genome Consortium (TGC) successfully sequenced the genomes of which of the following vegetables?
a) Tomato
b) Onion
c) Brinjal
d) Potato



5. The state-run oil marketing companies on 2 June 2012 announced to slash the petrol prices by what amount ?
a. 2.02 rupees
b. 2 rupees
c. 3 rupees
d. 2.20 rupees

6. According to the data released by the Reserve Bank of India (RBI) on 2 June 2012, India’s foreign exchange reserve plummeted by 1.74 billion dollar. According to the data what is India’s current forex reserve?
a. 295 billion dollar
b. 290 billion dollar
c. 310 billion dollar
d. 170 billion dollar

7. Indian Rupee plunged to its historic low mark of 55.54 against a dollar on 1 June 2012. Among the following given reasons, what could be the most significant reason behind the fall of Indian rupee?
a. Purchase of gold by the investors
b. Purchase of Dollar by the investors
c. Euro Zone Crisis
d. Demand of dollar in the world market

8. The World Bank in its report named Global Economic Prospects released on 12 June 2012, projected Indian economy to grow by what per cent in the financial year 2012-13?
a. 6.9 per cent
b. 7.2 per cent
c. 7.9 per cent
d. 7 per cent

9. According to the IIP figure released on 12 June 2012, India’s Industrial output figure rose by what per cent in the month of May 2012 ?
a. 0.1 per cent
b. 3.1 per cent
c. 4.2 per cent
d. none of the above

10. India’s gross direct tax collections grew by what per cent in April-May 2012?
a. 3.62 per cent
b. 3 per cent
c. 2.62 per cent
d. 4.62 per cent


11. Which one of the following cities has been slated to host the United Nations Conference on Sustainable Development 2012?
a) Rio de Janeiro
b) Buenos Aires
c) Hawana
d) Toronto

12. According to the World Health Organization's cancer agency’s report declared on 12 June 2012, …….. is the most probable cause of cancer among the people.
a) Diesel Fumes
b) Dust
c) Petrol exhaust
d) None of the above

13. According to a new government report India's greenhouse gas (GHG) emissions rose by 58 per cent between 1994 and 2007. Greenhouse gases are those gases that can absorb and emit infrared radiation. Which one of the following is not a green house gas?
a) nitrogen (N)
b) methane (CH4)
c) nitrous oxide (N2O)
d) ozone (O3)


14. Which one of the following statements is wrong ?
(a) Maria Yuryevna Sharapova won French Open 2012 on 9 June 2012
(b) She defeated Saria Erani of Italy
(c) This was Sharapova’s first French open title
(d) Sharapova with the French Open Title completed her career grand slam

15. Indu Chaudhary and Sakshi Malik won gold Medals in Asian Junior Wrestling Championship 2012. Asian Junior Wrestling Championship 2012 was organised in which of the following country?
(a) Iran
(b) China
(c) Kazakhastan
(d) South Korea

16. Which one of the following Indian cricketers was conferred upon the Wisden India Outstanding Achievement award in Dubai on 11 June 2012?
(a) MS Dhoni
(b) Rahul Dravid
(c) Virat Kohali
(d) Sachin Tendulkar


17. The final UEFA European Football Championship 2012 is being hosted by Poland and Ukraine between 8 June and 1 July 2012. How many nations are participating in the tournament ?
(a) 26
(b) 18
(c) 16
(d) 22


18. Which of the following regulators on 26 June 2012 made it mandatory for top 500 listed companies to hold e-voting with an objective to widen shareholder participation in key decisions?
a. IRDA
b. SEBI
c. CCI
d. TRAI

19. Nomura, the global financial services firm, on 26 June 2012 slashed the country's growth forecast for the fiscal year 2012-13 to what per cent?
a. 5.8%
b. 5%
c. 4.6%
d. 3%

20. In a move aimed at arresting the unrelenting fall of Indian rupee, India’s central bank the Reserve Bank of India on 25 June 2012 hiked the limit of foreign investment in government bonds by 5 billion dollar to what amount?
a. 10 billion dolar
b. 15 billion dollar
c. 20 billion dollar
d. 30 billion dollar

21. According to the latest data released by the Reserve Bank of India (RBI) on 19 June 2012, the foreign direct investment (FDI) inflows in India dipped by what per cent to 7.8 billion dollar during January-April 2012?
a. 8 %
b. 7%
c. 6%
d. 4%

22. As per the official data released by the Union government on 18 June 2012, retail inflation increased to what per cent in May due to rise in prices of vegetables, edible oils and milk?
a. 5.63%
b. 7.55%
c. 10.36%
d. 11%

23. As per the export-import data released by the Commerce Ministry on 14 June 2012, India's export dropped by what per cent at 25.68 billion dollar in May 2012?
a. 4.16
b. 5.55%
c. 3.18%
d. 2.45%

24. According to the latest data released by the Reserve Bank of India (RBI) on 19 June 2012, the foreign direct investment (FDI) inflows in India dipped by what per cent to 7.8 billion dollar during January-April 2012?
a. 8 %
b. 7%
c. 6%
d. 4%

25. As per the official data released by the Union government on 18 June 2012, retail inflation increased to what per cent in May due to rise in prices of vegetables, edible oils and milk?
a. 5.63%
b. 7.55%
c. 10.36%
d. 11%

Followers