Search This Blog

Showing posts with label India Current Affairs- April 2011. Show all posts
Showing posts with label India Current Affairs- April 2011. Show all posts

Sunday, August 5, 2012

India Current Affairs- Jun 2011

INDIA CURRENT AFFAIRS
JUN 2011

1. Which court on 30 May 2011 issued notice to gutka manufacturers on an application alleging that even after the ban order restraining them from using plastic material in package sachets they were flouting the law and were still using plastic pouches?
a.    Delhi High Court
b.    Supreme Court of India
c.    MP High Court
d.    Rajasthan High Court
Answer: (b) Supreme Court of India


2. A committee on allocation of natural resources headed by former finance secretary on 31 May 2011 opposed oil ministry's plan to subsidise costlier imported LNG by making users of domestic natural gas pay more. Name the former finance secretary who heads the panel.
a.    Dinesh Kumar
b.    Arun Ramanathan
c.    KM Chandrasekhar
d.    Ashok Chawla
Answer: (d) Ashok Chawla

3. Business Software Alliance (BSA) conducted a study which revealed that the Indian Government lost a whooping $ $866 million as tax revenue in 2009 to which of the following?
a.    Software piracy
b.    Tax Evation
c.    Black money menace
d.    On account of regressive balance of trade
Answer:(a) Software piracy

4. Which Trinamool Congress party member elected for the first time to the Assembly from Baruipur (West) constituency was unanimously elected as the Speaker of the West Bengal State Assembly?
a.    Biman Bandopadhyay
b.    Ashok Chawla
c.    Sobhandeb Chattopadhyay
d.    Prabodh Chandra Sinha
Answer: (a) Biman Bandopadhyay


5. Cabinet Committee on Security in its meeting on 6 June 2011 (CCS) gave its nod for National Intelligence Grid (NATGRID). Who among the following chaired the meeting of Cabinet Committee on Security?
a) Prime Minister
b) Home Minister
c) Defence Minister
d) Finance Minister
Answer: (a) Prime Minister

6. Which one of the following state assembly adopted a resolution demanding economic sanctions against Sri Lanka?
a) Bihar 
b) Karnataka 
c) Tamil Nadu
d) Andhra Pradesh
Answer: (c) Tamil Nadu

7. Former finance secretary Ashok Chawla was selected by the Ministry of Corporate Affairs for the post of chairman of which of the following bodies?
a.    Competition Commission of India (CCI)
b.    Federation of Indian Chambers of Commerce and Industries (FICCI)
c.    Confederation of Indian Industries (CII)
d.    Food Corporation of India (FCI)
Answer: (a) Competition Commission of India (CCI)


8. Senior-most medical officer in the army and a renowned surgeon Lieutenant General H.L. Kakria took over as Director-General of the Armed Forces Medical Services on 1 June 2011. Which one of the following awards/medals did he not win?
a.    Ati Vishisht Seva Medal
b.    Param Vishisht Seva Medal
c.    Amir Chand award
d.    Paramvir Chakra
Answer: (d) Paramvir Chakra

9. The Indian Space Research Organisation (ISRO) announced on 1 June 2011 its decision to launch which of the following communication satellites in second week of July 2011?
a.    GSAT-12
b.    GSLV
c.    INSAT-8B
d.    GAT-8
Answer: (a) GSAT-12

10. The UPA chairperson Sonia Gandhi on 1 June 2011 launched the Janani-Shishu Suraksha Programme at Mewat. Mewat is located in which one of the following states?
a) Haryana
b) UP
c) Himachal Pradesh
d) Rajasthan
Answer: (a) Haryana


11. Which state government formed an apex body, headed by the chief secretary, to catalogue and mark progress of restoration for each listed waterbody?
a.    MP government
b.    Rajasthan government
c.    Gujarat government
d.   Delhi government
Answer: (a) Delhi government
12. Which state of India introduced in June 2011, a social audit of the state’s over two thousand panchayats twice a year?
a. UP
b. Rajasthan
c. Assam
d. Arunachal Pradesh
Answer: (c) Assam

13. Consider the following statements with regard to the Singur Land Rehabilitation and Development Bill, 2011 -
a. The Singur Land Rehabilitation and Development Bill, 2011 was passed by the West Bengal Assembly b. The Singur Land Rehabilitation and Development Bill, 2011 was passed on 14 June 2011
c. The main objective of the Bill was to return 400 acres of land at Singur to the farmers
d. All of the above
Answer: (d) All of the above

14. As part of an effort to ensure timely and effective implementation of works proposed under the Member of Parliament Local Area Development Scheme (MPLADS), the Union Government decided to raise the amount to be released in the first instalment. What percentage of the project cost implemented by government agencies would now be released at the first instalment?
a.    63%
b.    68%
c.    72%
d.    75%
Answer: (d) 75%


15. The Spices Board on 5 June 2011 launched a campaign to educate farmers, traders and exporters about aflatoxin, a naturally occurring toxin that degrades spices exported from India. The campaign was launched following rapid alerts issued by the European Union against aflatoxin in which of the following export items from India?
a.    Nutmeg and Mace
b.    Cambodge & Mace
c.    Swwet Flag & Star Anice
d.    Nutmeg & Sweet Flag
Answer: (a) Nutmeg and Mace

16. Which society celebrates the festival of Saga Dawa?
a. Tibetan society
b. Assamese society
c. Bengali society
d. Manipuri society
Answer: (a) Tibetan society

17. Noted Gandhian philosophy exponent, Thomas Clough Daffern won which of the following awards in 2011?
a. Anuvrat Ahimsa international peace award
b. Rabindra Puraskar
c. National Book Critics Circle Award
d. The Roland Robinson Literary Award
Answer: (a) Anuvrat Ahimsa international peace award

18. Who made agreements with India in 2011, for cleaning Ganga river?
a. World Bank
b. Organisation of African Unity
c. WHO
d. Asian Development Bank
Answer: (a) World Bank

19. Union government decided to set up a high-powered task force to review the unfinished tasks and make further suggestions for implementation for the revamp of defence management in India. Who was chosen to head the 14 member task force?
a.    Admiral (retd.) Arun Prakash
b.    Former bureaucrat Naresh Chandra
c.    Air Chief Marshal (retd.) S. Krishnaswamy
d.    Former Union Home Secretary V.K. Duggal
Answer: (b) Former bureaucrat Naresh Chandra

20. The Annual Plan for West Bengal for 2011-12 was finalised at what sum at a meeting between Planning Commission Deputy Chairman Montek Singh Ahluwalia and State Chief Minister Mamata Banerjee?
a.    Rs 22214 crore
b.    Rs.18985 crore
c.    Rs 39741 crore
d.    Rs 26236 crore
Answer: (a) Rs 22214 crore

21. National Advisory Council (NAC) directed the Tribal Affairs Ministry on 22 June 2011 to consult this tribe which is a primitive tribal group in the Andaman and Nicobar Islands and are threatened with extinction, before drafting a policy on their future. Name the tribe.
a.    Phake
b.    Kanda paas
c.    Thengal Kachari
d.    Jarawas
Answer: (d) Jarawas
22. Which state government on 21 June 2011 issued a notification to turn the Singur Land Rehabilitation and Development Bill into law following Governor M.K. Narayanan’s assent?
a.    West Bengal
b.   UP
c.    Andhra Pradesh
d.    Madhya Pradesh
Answer: (a) West Bengal

23. Union Government on 21 June 2011 announced the appointment of three independent directors, including former RBI Deputy Governor Usha Thorat, on board of which of the following PSUs thereby clearing the way for share sale of that PSU?
a.    ONGC
b.    BHEL
c.    NTPC
d.    BEL
Answer: (a) ONGC

Saturday, August 4, 2012

India Current Affairs-April 2011 (Part-2)


INDIA CURRENT AFFAIRS
APRIL 2011 (Part-2)
21. The Supreme Court of India, in the second week of April 2011, refused Odisha Government's plea to stay Polavaram Dam construction by which one of the following states?
a) Madhya Pradesh
b) UP
c) West Bengal
d) Andhra Pradesh
Answer: (d) Andhra Pradesh

22. Two rare vulture species namely, the Long-billed and the White-rumped were sighted in large numbers in Rajsthan’s Baran district. Baran is located in which one of the following states? 
a) MP
b) Rajasthan
c) UP
d) Gujarat
Answer: (b) Rajasthan

23. India is working on AURA (autonomous unmanned research aircraft) programme to develop the stealth UCAVs (unmanned combat aerial vehicles) or drones capable of firing missiles and bombs at enemy targets with precision. What is the full form of AURA?
a) Autonomous Unmanned Research Aircraft
b) Autonomous Unmanned Research Airplane
c) Automatic Unmanned Research Aircraft
d) Automated Unmanned Research Anti-Missile
Answer: (a) Autonomous Unmanned Research Aircraft 

24. Supreme Court of India on 18 April 2011 stayed the order of the broadcast tribunal TDSAT and thus set aside TRAI's notification to fix 35 per cent of the rates paid by cable operators for TV channels. The apex court raised the rates paid by cable operators for TV channels to what percentage?
a. 39%
b. 44%
c. 43.32%
d. 42%
Answer: (d) 42%

25. Writer of nearly 1000 novels in Urdu Izhar Asar died at 82 on 15 April 2011. What is the name of the first science novel written by Izhar Asar?a. Aadhi Zindagi
b. Do Aankhein
c. La-shareek
d. Meherbaan Kaise Kaise
Answer: (a) Aadhi Zindagi
26. Nawang Gombu, the first man to scale Mt. Everest twice died in Darjeeling early on 24 April 2011 at the age of 79. Nawang was the first person in the world to summit Mt Everest twice, the first in India to conquer Nanda Devi (24,645ft) and the youngest to climb to a height of 26000 feet. Which of the following awards did he not win?
a. Padma Shree
b. Padma Bhusan
c. Queen Elizabeth II Coronation Medal
d. Bharat Ratna
Answer: (d) Bharat Ratna

27. National Skill Development Corporation (NSDC), a not-for-profit company under the Ministry of Finance and Everonn Education Ltd (EEL) joined hands to launch which school to train 1.5 crore people across nine sectors?a. International Skills School
b. School of International Skills Training
c. National Vocational Training School
d. International School for Vocational Training
Answer: (a) International Skill School
28. To make Urdu a language of mass communication, the madarsa education board of which Indian state in April 2011 started Urdu journalism training for madarsa pass-outs?a. MP
b. UP
c. West Bengal
d. Gujarat
Answer: (b) UP
29. Name the helicopter that caught fire and plunged into a gorge in Tawang city of Arunachal Pradesh on 19 April 2011 resulting in the death of 17 personsa. Pawan Hans Mi-17
b. HAL HPT-32 Deepak
c. HAL HJT-16 Kiran
d. Lakshya PTA
Answer: (a) Pawan Hans Mi-17

30.Sathya Sai Baba, one of India's most influential spiritual leaders expired on 24 April 2011 in his home town in Andhra Pradesh. Name his hometown.
a. Warangal
b. Puttaparthi
c. Mahabubnagar
d. Vepagunta
Answer: (b) Puttaparthi

31. According to reports of Freedom House published on 23 April 2011 what was India’s ranking among 37 countries that were assessed on the basis of free and unrestricted access to the web?
a. 10th
b. 13th
c. 25th
d. 14th
Answer: (d) 14th

32. Which group won 12 awards, including four Golds at the third edition of the WOW awards in April 2011 for events and experiential marketing?
a. Mudra Group
b. Wizcraft
c. GroupM Media
d. Candid Marketing
Answer: (a) Mudra Group
33.  Which one of the following became the first Indian state to set up Agriculture Cabinet?
a. Bihar
b. MP
c. Haryana
d. UP
Answer: (a) Bihar

34.  The National Advisory Council (NAC) finalised a draft bill named the draft prevention of communal and targeted violence (Access to Justice and Reparations) Bill to tackle communal violence including attacks SC and ST members and religious and linguistic minorities. Who is the Chairperson of NAC?
a. Sonia Gandhi
b. Manmohan Singh
c. Suresh Kalmadi
d. Rahul Gandhi
Answer: (a) Sonia Gandhi
35.  Western Ghats Ecology Expert Panel (WGEEP) has identified twenty-five ecologically sensitive areas in which one of the following states?
a. Kerala
b. HP
c. Maharashtra
d. MP
Answer: (a) Kerala

India Current Affairs- April 2011 (Part-1)


INDIA CURRENT AFFAIRS
APRIL 2011 (Part-1)

1.    Which of the following Bollywood Actress won the Best Actress trophy at the 13th London Asian Film Festival for her performance in Onir’s I AM?
a.    Nandita Das
b.    Juhi Chawla
c.    Kajol
d.    Konkona Sen Sharma
Answer: (b) Juhi Chawla
2.   Social worker Anna Hazare on 5 April 2011 started his hunger strike  at Jantar Mantar in New Delhi to protest against the reported delay in bringing in which of the following bills to effectively deal with corruption?
a.    Lokpal Bill 
b.   The Airports Economic Regulatory Authority of India Bill
c.   The Competition (Amendment) Bill
d.    The Anticorruption Bill
Answer: (a) Lokpal Bill

3.    Which of the following Indian cricket players took the highest number of wickets in the recently concluded ICC World Cup 2011 along with Pakistan’s Shahid Afridi?
a.    Yuvraj Singh
b.    Zaheer Khan
c.    Sachinl
d.    Harbhajan Singh
Answer: (b) Zaheer Khan
4.    The Union Government gifted a Kendriya Vidyalaya to a nondescript village Indrapura to which of the following Indian states?
a.    Rajasthan
b.    Odisha
c.    UP
d.    MP
Answer: (a) Rajasthan

5.    Praveen Kumar Tripathi took over as the Chief Secretary of which of the following governments on 4 April 2011?
a.    Rajasthan Government
b.    Haryana Government
c.    Uttar Pradesh Government
d.    Delhi Government
Answer: (d) Delhi Government
6.    The Supreme Court on 5 April 2011 passed an order to lift iron export ban imposed by which of the following Indian states on 26 July 2010 and also ordered it to implement the new rules for regulating iron ore mining and transportation?
a.    Karnatak
b.    Andhra Pradesh
c.    Maharashtra
d.    Odisha
Answer: (a) Karnatak
7.    Under the Godfrey Phillips Zonal Bravery Awards given away by the former ruler of Jodhpur, Gaj Singh in Jaipur on 5 April 2011, which of the following NGOs was honoured with the Amodhini Award of Rs.1 lakh?
a.    Rajasthan Ratna
b.    Charities Aid Foundation
c.    Udyogini
d.    Akhil Bharatiya Vanavasi Kalyan Ashram
Answer: (c) Udyogini
8.    Which Indian hockey player was in April 2011 named captain of the Indian Hockey team the upcoming Sultan Azlan Shah Cup scheduled to be played in Malaysia from 5-15 May 2011?
a.    Amitabh Bacchan
b.    Rajpal Singh 
c.    Bharat Kumar Chetri
d.    Arjun Halappa
Answer: (d) Arjun Halappa
9.    Gangaur, a festival which marks the union of Lord Shiva and his consort, Goddess Parvati is celebrated for 18 days from the day after Holi in which of the following Indian states?
a.    MP
b.    Karnataka
c.    Rajathan
d.    Uttaranchal
Answer: (c) Rajasthan
10.    Which agency issued guidelines on distance marketing of products on 6 April 2011 to protect the interest of people who buy policies over phone or Internet?
a.    TRAI
b.    IRDA
c.    SEBI
d.    DoT
Answer: (b) IRDA
11. Which one of the following Indian states recently released a Braille version of the RTI (Right to Information) Act and its rules for the benefit of visually challenged?
a) Rajasthan
b) Gujarat
c) Haryana
d) Madhya Pradesh
Answer (b): Gujarat 

12.  The Gujarat Government banned controversial book, entitled Great Soul: Mahatma Gandhi and his struggle with India. Who is the author of the book?
a) Joseph Lelyveld
b) Joseph Ponting
c) Hugh Grant
d) Vikram Seth
Answer: (a) Joseph Lelyveld
13.  Which one of the following states imposed a blanket ban on plastic bags?
a) UP
b) Haryana
c) Delhi
d)Tamil Nadu
Answer: (c) Delhi
14. The Supreme Court quashed the acquisition of 205 hectares of agricultural land in Uttar Pradesh’s Gautam Budh Nagar by the state government. The court stated that the right to property is a constitutional right and the government can’t take away anybody’s land in an arbitrary way. Right to Property was removed from the list of the fundamental rights under__ amendment of the Constitution of India.
a) 43th
b) 42nd
c) 45th
d) 44th
Answer: (d) 44th
15. Read the following sentences with respect to Central Reserve Police Force.
1. CRPF celebrates its Valour Day every year on 9 April.
2. CRPF observes the Valour Day to commemorate the 1965 incident of Sardar Post when 2nd Battalion of CRPF had repulsed the attack of a full-fledged infantry brigade of Pakistani army.
3. 50 CRPF officers were given gallantry medals on the occasion of CRPF Valour Day on 9 April 2011.
4. CRPF is the third first force in the world to raise an all-women battalion.
Which of the following statements are true?
a. 2 & 3
b. 3 & 4
c. 2 & 4
d. 1 & 2
Answer: (d)

16. Read the following sentences with respect to the issue of biometric PAN cards to taxpayers.
1. Indian Finance Ministry on 11 April decided to issue biometric PAN cards to taxpayers across the country to erase the problem of duplicate and fake ones
2. proposed new biometric Permanent Account Number (PAN) cards would bear the I-T assessee's fingerprints
3. Finance ministry and the I-T department had put on hold the biometric PAN card project in 2010 to ensure that the biometric PAN cards for tax payers could be released along with UID numbers to be issued by Nandan Nilekani's Unique Identity Authority of India (UIDAI).
4. The biometric PAN card was proposed by the finance minister Pranab Mukherjee in the budget speech of 2009-10.
Which of the above mentioned statements are true?
a. 1&2
b. 1,3 & 4
c. 2,3 & 4
d. 1, 2  & 3
Answer: (a) 1&2

17. According to data from an international organisation India’s growth in 2010 was 10.4% higher than that of China which recorded a growth of 10.3%. Name the organisation.
a. International Monetary Fund
b. World Bank
c. Asian Development Bank
d. World Trade organisation
Answer: (a) International Monetary Fund

18. Creative Abby awards were given out during the Goafest 2011 which concluded on 9 April 2011 in the Varca village in Goa. The awards recognise and honour work in which of the following fields?
a. Sports
b. Advertisement
c. Documentary Films
d. Art & Craft
Answer: (b) Advertisement

19. India topped the list of 10 countries that have the highest number of stillbirths according to which of the following British medical journals?
a. The Lancet
b. British Journal of Medical Practitioners
c. British Columbia Medical Journal
d. British Journal of Sexual Medicine
Answer: (a) The Lancet

20. The Annual plan for Jharkhand state was finalised at ____ for the year 2011-12.
a) 18300 crore rupees
b) 15300 crore rupees
c) 16600 crore rupees
d) 12450 crore rupees
Answer: (b) 15300 crore rupees

Followers