Search This Blog

Showing posts with label General Knowledge. Show all posts
Showing posts with label General Knowledge. Show all posts

Sunday, August 5, 2012

India Current Affairs- Jul 2012


INDIA CURRENT AFFAIRS

JUL-2012



1. 
Name the person who was appointed the Director of the Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) on 2 July 2012.
a.    Amar Pradhan
b.    M Balachandran
c.    Anup Sankar Bhattacharya
d.    Shankar Sharan
Answer: (c) Anup Sankar Bhattacharya

2. Name the person who took over as the new Chief Minister of Karnataka.
a.    DV Sadananda Gowda
b.    BS Yeddyurappa
c.    Jagdeesh Shettar
d.    None of the above
Answer: (c) Jagdeesh Shettar

3.  The Civil Aviation Ministry of India sacked EK Bharat Bhushan, the head of the Directorate General of Civil Aviation, on 10 July 2012. Who was appointed as the temporary head of DGCA?
a)    Prashant Sukul
b)    Syed Nasim Ahmad Zaidi
c)    Ramesh Khurana
d)    Ambrish Tripathi
Answer:  (a) Prashant Sukul

4.  Which one of the following states decided to ban Gutka and Pan Masala on 11 July 2012
a)    Rajasthan
b)    MP
c)    UP
d)    Maharashtra
Answer: (d) Maharashtra


5. Name the person who was appointed the new chairman of the High Level Committee on Financing Infrastructure on 16 July 2012.
a.    Deepak Parekh
b.    Adi Godrej
c.    KP Singh
d.    All of the above
Answer: (a) Deepak Parekh

6.  The Appointment Committee of the Cabinet (ACC) on 16 July 2012 decided to appoint Arun Mishra as the Chief of Director General of Civil Aviation (DGCA). Whom he replaced to the top post?
a)    EK Bharatbhushan
b)    Syed Nasim Ahmad Zaidi
c)    Rahul Khullar
d)    all of the above
Answer:  (a) EK Bharatbhushan

7.  The Union Human Resource Development Ministry on 13 July 2012 agreed to set up two central universities in Bihar. The two universities will be opened in which of the two following towns of the state?
a)    Patana, siban
b)    Patna, Munger
c)    Motihari, Gaya
d)    Bhagalpur, Patna
Answer: (c) Motihari, Gaya

India Current Affairs- Jun 2012


INDIA CURRENT AFFAIRS

JUN-2012

1. Name the Indian Army Officer whose ban was ban was lifted by Indian Army Chief General Bikram Singh? 
a.    Lt. General Dalbir Singh Suhag
b.    Lt. General PS Thorrat    
c.    Lt. General Ranjeet Singh
d.    Lt. General BK Singh
Answer: (a) Lt. General Dalbir Singh Suhag

2. Which one of the following ministeries decided to defer its plan to digitalise cable TV services in metros by four months as they were found not to be ready for it?
a.    Union Finance Ministry
b.    Union Home Ministry
c.    Union Science Ministry
d.    Union Information & Technology Ministry
Answer: (d) Union Information & Technology Ministry

3. 
Name the person who was served the Enforcement Directorate notice to question him on charges of money laundering ?
a.    Y.S. Jaganmohan Reddy
b.    A Raja
c.    Suresh Kalmadi
d.    Virbhadra Singh
Answer: (a) Y.S. Jaganmohan Reddy

4. According to which international organisation’s report, India is listed among the top five countries across the world where a large number of children dies due to diseases like pneumonia and diarrhoea ?
a.   NRHO
b.    WHO
c.    World Bank
d.    UNICEF
Answer: (d) UNICEF

5. Name the Indian cricketer who was sworn in as the member of Rajya Sabha, the upper house of the Indian Parliament on 4 June 2012 ?
a.    MS Dhoni
b.    Sachin Tendulkar
c.    Munaf Patel
d.    Saurabh Ganguly
Answer: (b) Sachin Tendulkar

6. Name the Indian human rights activists who were honoured with the International Peace Award given by the Gandhi Foundation at the House of Lords.?
a.    Binayak Sen & Bulu Imam
b.    Medha Patkar & Abahay Amte    
c.    Anna Hazare & Kiran Bedi
d.    Arvind Kejariwal & Aruna Roy
Answer: (a) Binayak Sen & Bulu Imam

7.
 The Supreme Court of India on 11 June 2012 upheld which one of the following high court’s ruling to quash 4.5 per cent sub-quota for minorities in central educational institutions?
a.    Allahabad High Court
b.    Rajasthan High Court
c.    Delhi High Court
d.    Andhra Pradesh High Court
Answer: (d) Andhra Pradesh High Court

8. Name the BEML chairman and MD, who was suspended by the Union defence Ministry on 11 June 2012 to ensure fair investigation into the Tatra truck deal and other cases ?
a.    G Madhavan Nair
b.    Surendra Khanna
c.    VRS Natarajan
d.    Amit Barua
Answer: (c) VRS Natarajan

9. The Hyderabad bench of Central Administrative Tribunal (CAT) set aside the appointment of V. Dinesh Reddy as Director General of Police of Andhra Pradesh.  What was the ground of Reddy’s removal as the state DGP?
a.    Seniority
b.    Corruption
c.    misconduct
d.    all of the above
Answer: (a) Seniority

10. The Pakistan government on 28 June 2012, released Indian prisoner Surjeet Singh after he served life imprisonment in Pakistani Prison.  Who is the other Indian citizen who has been languishing in Pakistani prison and was denied liberty by the Pakistani authorities on 26 June 2012?
a.    Sarabjeet Singh
b.    Amarjeet
c.    Sarvajeet Singh
d.    Swarnjeet Singh
Answer: (a) Sarabjeet Singh

11. Name the person who was appointed the new Commissioner of Delhi Police by the Union Home Ministry on 28 June 2012 ?
a.    CP Vergese
b.    Neeraj Kumar
c.    Surendra Singh
d.    B K Gupta
Answer: (b) Neeraj Kumar

India Current Affairs- May 2012


INDIA CURRENT AFFAIRS

MAY-2012

1.    Which one of the following High Courts on 28 May 2012 scrapped the Union Government's 4.5 per-cent quota for minorities, carved out of the 27 per cent reservation for the other backward classes (OBCs)?
a.    Andhra Pradesh High Court
b.    Rajasthan High Court
c.    Karnataka High Court
d.    Patna High Court
Answer: (a) Andhra Pradesh High Court

2.    Brahmeshwar Singh alias ‘Mukhiyaji,' the head of a dreaded private militia of upper caste landowners in Bihar, was shot dead on 1 June 2012. Name the group he was head of?
a.    MCC
b.    Ranvir Sena
c.    People’s War Group
d.    CPI
Answer:  (b) Ranvir Sena

3.    The DRDO test-fired indigenously built ‘Akash' missile from the Integrated Test Range at Chandipur on 28 May 2012. What kind of missile Akash is?
a.    Surface-to-air missile
b.    Surface -to-surface missile
c.   Air -to-surface missile
d.    Water-to-surface missile
Answer: ( a) Surface-to-air missile

India Current Affairs- Apr 2012


INDIA CURRENT AFFAIRS

APR-2012


1.    Who among the following leaders was re-elected General Secretary of CPI (M) for the third consecutive term at the party's 20th Congress, which took place at Kozhikode?
a.    Brinda Karat
b.    Prakash Karat
c.    Sitaram Yechury
d.    AB Bardhan
Answer: (b) Prakash Karat

2.    Name the Pakistani scientist who was granted bail by the Supreme Court of India on 9 April 2012.
a.    Khalil Chishty
b.    Ajmal Chishty
c.    Azam Khan
d.    Hafeez Saeed
Answer:  (a) Khalil Chishty

3. Which ministry in its meeting on 17 April 2012, decided to set up three new committees to accelerate procurements and border infrastructure projects?
a.    Defence Ministry
b.    Home Ministry
c.    Commerce Ministry
d.    Railways Ministry
Answer: (a) Defence Ministry


4.    The two-member Adarsh Judicial Commission set up to probe into the scam-tainted Adarsh Housing Society submitted its interim report to the state Government on 13 April 2012? By which of the following governments was the committee set up?
a.    Maharashtra Government
b.    Union Government
c.    Gujarat Government
d.    Andhra Pradesh Government
Answer: (a) Maharashtra Government

5.    Name the Samajwadi Party MLA from Itwa in Sidhhartnagar district who was unanimously elected Speaker of the 16th Uttar Pradesh Assembly on 13 April 2012?
a.    Uttam
b.    Mata Prasad Pandey
c.    Syed Ahmed Bukhari
d.    Sukhdeo Rajbhar
Answer: (b) Mata Prasad Pandey

6. Name the Italian tourist who was released by the Maoists in Orissa on 12 April 2012 ?
a.    Bosusco Paolo
b.    Joel Melchiori
c.    Giacomo Sanfelice
d.    All of the above
Answer: (a) Bosusco Paolo

India Current Affairs- Feb 2012


INDIA CURRENT AFFAIRS

FEB-2012


1.    Name the senior BJP leader and Higher Education Minister of Karnataka who died in Bangalore on 14 February 2012 following a massive cardiac arrest.
a.    Katti Ramesh Vishwanath 
b.    G.S.Basavaraj 
c.    K.H. Muniyappa
d.    V S Acharya
Answer: (d) V S Acharya

2.    Union Home Minister P. Chidambaram inaugurated the the fourth and final regional hub of the National Security Guard (NSG) in which of the following places on 23 February 2012
a.    Mumbai
b.    Jammu
c.    Srinagar
d.    Vishakhapattnam
Answer: (a) Mumbai

3.    The Reserve Bank of India (RBI) panel on priority sector lending on 21 February 2012 proposed increment in the target (priority sector) for foreign banks to 40% of net bank credit from the current level of 32 per cent with sub-targets of 15 per cent for exports and 15 per cent for the MSE sector. The committee was headed by which of the following members?
a.    Subir
b.    Dr. D. Subbarao
c.    Dr. K.C. Chakrabarty
d.    M. V. Nair
Answer: (d) M. V. Nair


4.    Name the veteran hindi film music composer Rajesh Roshan was honoured with the Lata Manageshkar award by the Madhya Pradesh government on 8 February 2012.
a.    A R Rehman
b.    Rajesh Roshan 
c.    Adnan Sami
d.    Leslie Lewis
Answer: (b) Rajesh Roshan 

5.    Noted Hindi writer Professor Ramdarash Mishra was selected for the 21st Vyas Samman for his poetry collection. For which of his poetry collection was he selected for the award?
a.    Pak gai hai dhoop 
b.    Path ke Geet  
c.    Kandhe par Suraj
d.    Aam Ke Patte
Answer: (d) Aam Ke Patte

6. The new version of MGNREGA included more than 25 agriculture and allied activities.  The new version of the act will be implemented from___.
a) 1 April 2012
b) 1 May 2012
c) 1 June 2012
d) 1 July 2012
Answer:  (a) 1 April 2012

7. The Vice President Mohammed Hamid Ansari released a collection of poems titled LAVA in New Delhi. The poems were written by___.
a) Javed Akhtar
b) Hamid Ansari
c) Salman Rushdie
d) Salman Khan
Answer: (a) Javed Akhtar

India Current Affairs-Dec 2011


INDIA CURRENT AFFAIRS

DEC-2011


1. The Golden Peacock Award for the Best Film was given to which of the following films at the 42nd International Film Festival of India which came to an end at the Kala Academy in Panaji, Goa on 3 December 2011? 
a.    Russian film Elena
b.    an Israeli film Restoration
c.    Columbian Film Porfirio
d.    Malayalam film Adaminte Makan Abu
Answer: (c) Columbian Film Porfirio

2. Readers of international travel magazine Condé Nast Traveller voted which city in Rajasthan as the best leisure destination in India?
a.    Udaipur
b.    Kota
c.    Jaisalmer
d.    Bikaner
Answer: (a) Udaipur

3.  The Chhattisgarh government on 7 December 2011 decided to raise the percentage of reservation for the scheduled tribes and schedule castes. The STs will now get __ whereas the SCs will get_ reservation.
a) 30; 12
b) 12; 32
c) 32; 12
d) 12; 12
Answer: (a) 32; 12

4.    The book Non-Stop India by a journalist-author was launched in Chennai by Editor-in-Chief  of The Hindu, N Ram on 13 December 2011. Name the journalist-author who authored the book?
a.    Satish Chandra
b.    Sophie Raworth
c.    Mark Tully
d.    Babita Sharma
Answer: (c) Mark Tully

5.    Which world renowned architect was bestowed with Goa's highest civilian honour, the Gomant Vibhushan, on the eve of the Golden Jubiliee of Goa's Liberation on 18 December 2011?
a.    Michael Hopkins
b.    Kengo Kuma
c.    Charles Correa 
d.    Kevin Kennon
Answer: (c) Charles Correa 

6.  The Union cabinet of India on 22 December 2011 approved __ percent share for minorities within the 27% OBC quota in jobs and university seats. 
a) 5.5
b) 5.6
c) 3.5
d) 4.5
Answer: (d) 4.5

7.    The Sangita Kalanidhi M.S. Subbulakshmi Award was presented to whom at the inauguration of the 85th annual conference of the Music Academy in Chennai on 15 December 2011?
a.    S.R. Nathan
b.    Trichy Sankaran
c.    Subramania Pillai
d.    Subramaniyam Iyer
Answer: (b) Trichy Sankaran

8.    The 40th anniversary of vijay diwas was celebrated on which day marking the finest hour of the Indian armed forces when they defeated Pakistan, leading to the creation of Bangladesh in 1971?
a.    16 December
b.    18 December
c.    17 December
d.    19 December
Answer: (a) 16 December

9.  The Supreme Court of India directed Tamil Nadu to ensure that the water level in the Mullaperiyar dam does not exceed __but declined to entertain Kerala’s plea for reducing the level to__.
a) 136 feet; 120 feet
b) 125 feet; 135 feet
c) 1357feet; 112 feet
d) 150 feet; 140 feet
Answer: (a) 136 feet; 120 feet

10.    Name the Rashtriya Lok Dal (RLD) leader who was inducted into the Union Cabinet as civil aviation minister on 18 December 2011.
a.    Ajit Singh
b.    Jayant Chaudhary
c.    Somnath Sharma 
d.    Sanjay Singh Chauhan
Answer: (a) Ajit Singh

11.    Popularly known as Adam Gondvi, this Hindi poet who  wrote revolutionary poetry focusing on the pathetic state of dalits and the poor breathed his last in Lucknow on 18 December 2011. Name the poet.
a.    Bharat Bhusan
b.    Ram Nath Singh
c.    Vijay Prakash
d.    Shail Chaturvedi
e.    Mahesh Mehta
Answer: (b) Ram Nath Singh

12. 
The Manipur Legislative Assembly passed the Manipur Lokayukta Bill, 2011. Manipur will be the __state in North-Eastern India to have alegislation of Lokayukta. 
a) Third
b) Second
c) First
d) Fourth
Answer: (a) Third
13. India’s infant mortality rate (IMR) showed a 3 point decline, dropping to what number per 1,000 live births, as per government data released on 28 December 2011?
a.    43
b.    47
c.    57
d.    50
Answer: (b) 47

India Current Affairs- Sep 2011


INDIA CURRENT AFFAIRS

SEP-2011

1.    Haryana Vidhan Sabha speaker Kuldeep Sharma on 27 August 2011 announced the constitution of  a seven-member committee to look into the irregularities in giving away land to various trusts and societies during the regime of which of te following former Haryana Chief Ministers? 
a.    Om Prakash Chautala
b.    Bajrang Lal
c.    Bhajan Lal
d.    Ram Singh
Answer: (a) Om Prakash Chautala

2.    Union government on 3 September 2011 released a list of assets owned by Union ministers. Which of the following minister and his family topped the charts with a net worth of over Rs 263 crore?
a.    Defence minister, A K Antony
b.    Heavy industry minister Praful Patel
c.    Urban development minister Kamal Nath
d.    inance Minister Pranab Mukherjee
Answer: (c) Urban development minister Kamal Nath

3.    Which North-east state government on 2  September 2011 ordered an inquiry into the alleged mass graves in some areas in West Garo Hills district?
a.    Meghalaya Government
b.    Arunachal pradesh government
c.    Nagaland Government
d.    Manipur Government
Answer: (a) Meghalaya Government

4. Which one of the following became the first state in India to offer Air taxi services?
a) Bihar
b) UP
c) Kerala
d) Madhya Pradesh
Answer: (d) Madhya Pradesh

5.    
Which former Andhra Pradesh chief minister was appointed as the new Governor of Tamil Nadu on 26 August 2011?
a.    Kotla Vijaya Bhaskara Reddy
b.    Nara Chandrababu Naidu
c.    Nandamuri Taraka Rama Rao
d.    K Rosaiah
Answer: (d) K Rosaiah

6.    Appointments committee of the Cabinet on 30 August 2011 cleared the names of three senior Indian Police Service (IPS) officers as the head of three paramilitary organisations namely the Indo-Tibetan Border Police (ITBP), Border Security Force (BSF) and Sashastra Seema Bal (SSB). Who was appointed as Director of Indo-Tibetan Border Police (ITBP)?
a.    Pranay Sahay
b.    Ranjit Sinha
c.    Y S Dadwal
d.    U K Bansal
Answer: (d) U K Bansal

7.  
Chhattisgarh State Government filed a Petition in the Supreme Court over Polavaram Dam. Polavaram dam is being constructed by___.
a) Andhra Pradesh government
b) Orissa government
c) Maharashtra Government
d) Chhattisgarh government
Answer: (a) Andhra Pradesh government

8.  
Madhya Pradesh government on 27 August 2011 announced a reward of __ rupees for those who inform the state administration about female foeticide.
a) 10000
b) 17000
c) 15000
d) 3000
Answer: (a) 10000

9.  The Union Cabinet of India approved the nuclear regulatory authority of India bill on 30 August 2011. The Atomic Energy Regulatory Board (AERB) was set up in which one of the following years?
a) 1988
b) 1983
c) 1953
d) 1977
Answer: (b) 1983

10.  Assam government decided to have brand names for the famous Muga and Eri Silks. North-East produces around __percent of Eri.
a) 90
b) 95
c) 50
d) 70
Answer: (b) 95 percent

11.    Who was appointed the sixth Chief Minister of Uttarakhand replacing Ramesh Pokhriyal Nishank who resigned on 11 September 2011 ahead of the state elections scheduled in 2012?
a.    BC Khanduri
b.    Narayan Dutt Tiwari
c.    Bhagat Singh Koshiyari
d.    Nityanand Swami
Answer: (a) BC Khanduri

12. He was a veteran musician, musicologist and revered guru . He was known for popularising Carnatic music during his stint in All India Radio as chief producer . He died on 18 September 2011. identify him.
a.    T.N. Seshagopalan
b.    Semmangudi Srinivasa Iyer
c.    Patnam Subramanya Iyer
d.    T.K. Govinda Rao
Answer: (d) T.K. Govinda Rao

13. A hexagonal Ayaka pillar with a square pedestal was unearthed by  the Department of Archaeology of Andhra Pradesh on a mound in Munjuluru village in which of the following districts of the state in mid September 2011?
a.    Krishna District
b.    Nellore District
c.    Guntur District
d.    Nizamabad District
Answer: (a) Krishna District

14.    Which of the following institutes bagged the FICCI Excellence Award on 8 September 2011 for their contribution to the healthcare industry by innovating for increased efficiency and improved performance of health care at large?
a.    Chacha Nehru Bal Chikitsalaya (Delhi)
b.    Gandhi Nagar District Hospital (Gujarat)
c.    Maulana Azad Institute of Dental Sciences (Delhi)
d.    Ernakulam District Hospital (Kerala)
Answer: (c) Maulana Azad Institute of Dental Sciences (Delhi)

15.    According to the figures given by the Tourism Ministry, what record number of foreign tourist arrived during August 2011 compared to 3.82 lakh during August 2010 and 3.70 lakh in August 2009?
a.    4.7 lakh
b.    4.2 lakh
c.    5.8 lakh
d.    5.9 lakh
Answer: (b) 4.2 lakh

16.  Rajasthan government on 12 September 2011 launched Janani Shishu Suraksha Yojana in all the 33 districts. The UPA Chairperson Sonia Gandhi inaugurated the Janani Sishu Suraksha Yojana in Mewat district of Haryana on___.
a) 1 June 2011
b) 7 June 2011
c) 9 September 2011
d) 5 August 2011
Answer: (a) 1 June 2011

17.  Which one  of the following ministries launched a scheme providing for the training of drivers under Hunar Se Rozgar Initiative.
a) The Ministry of Tourism
b) The Ministry of Coal
c) The Ministry of Home
d) The Ministry of Finance
Answer: (a) The Ministry of Tourism

18.  The Supreme Court of India held that farmers, whose land is being acquired by the government, should be compensated not only for their land but also for the plantation on it. The Supreme Court while doing so set aside the order of the___.
a) Bombay High Court
b) Calcutta High Court
c) Delhi High Court
d) Rajasthan High Court
Answer: (a) Bombay High Court
19.  Which one of the following became the first Indian state to launch health insurance policy covering all its people?
a)    Goa
b)    Haryana
c)    UP
d)     MP
Answer: (a) Goa

20. Which one of the following state governments announced free housing for Schedule Caste living in jhuggis under the Rajiv Ratna Yojana?
a) Delhi
b) Tamil Nadu
c) MP
d) Uttar Pradesh
Answer: (a) Delhi

21. 44th Jnanpith Award for 2008 was presented to renowned Urdu poet Professor Akhlaq Mohammad Khan Shahryar  for his distinguished contribution in enriching Indian literature. He received the Sahitya Academy Award in 1987 for which of the following?
a.    Ism-e-azam
b.    Khwab ka Dar Band Hai
c.    Kahin Kuchh Kam Hai
d.    Hijr ke mausam
Answer: (b) Khwab ka Dar Band Hai

India Current Affairs- Aug 2011


INDIA CURRENT AFFAIRS

AUG-2011

1.    Which of the following days in July is celebrated as Kargil Vijay Diwas to mark the Indian victory in the Kargil war back in 1999?
a.    29 July
b.    21 July
c.    26 July
d.    78 July
Answer: (c) 26 July

2.    This Sikkim high court Chief facing impeachment on charges of corruption and judicial misconduct resigned on 29 July 2011. Identify him.
a.    Justice PD Dinakaran
b.    Justice V Ramaswamy
c.    Justice Soumitra Sen
d.    Justice P C Joshi
Answer: (a) Justice PD Dinakaran

3.    Who was elected Karnataka's 26th chief minister by BJP's legislator on 3 August 2011?
a.    B S Yeddyurappa
b.    D V Sadananda Gowda
c.    Dr. V S Acharya
d.    C M Udasi
Answer: (b) D V Sadananda Gowda

4.    Restoration work on which of the following tombs in New Delhi led to the discovery of the country's oldest sunken garden?
a.    Isa Khan's tomb
b.    Humayun’s tomb
c.    Safdarjang tomb
d.    Sultan Garhi tomb
Answer: (a) Isa Khan's tomb

5. Rajiv Gandhi Manav Seva Award for the year, 2010 was announced on 19 August 2011. Which ministry is responsible for giving out the award?
a.    Ministry of Women and Child Development
b.    Home Ministry
c.    Finance Ministry
d.    HRD Ministry
Answer: (a) Ministry of Women and Child Development

6. Which Indian state government on 18 August 2011 declared the constitution of State Innovation Council headed by State Chief Secretary Urvashi Gulati for promotion of innovations?
a.    UP
b.    MP
c.    Haryana
d.    Rajasthan
Answer: (c) Haryana

7.  NSSF was approved by the Union Cabinet of India on 28 July 2011.  NSSF stands for__
a) National Social Security Fund
b) National Services Security Fund
c) National Social Services Fund
d) National Safe Security Fund
Answer:  (a) National Social Security Fund

8. Which State government recently decided to provide bicycles to ASHA activists to boost rural health services?
a) Madhya Pradesh
b) HP
c) Rajasthan
d) Uttar Pradesh
Answer:  (a) Madhya Pradesh

9.  The Report by Wildlife Institute of India Enlisted Major Threats to Three Tiger Reserves which are Kalakad- Mundanthurai Tiger Reserve, Anamalai and Mudumalai. In which one of the following states these tiger reserves are located?
a) Tamil Nadu
b) UP
c) Bihar
d) West Bengal
Answer: (a) Tamil Nadu 

10.  
UP state government banned the release of Hindi film Aarakshan. The movie is directed by__
a) Prakash Jha
b) Salman Khan
c) Shahrukh Khan
d) Amitabh Bachchan 
Answer:  (a) Prakash Jha

11. Who was accorded a two-year extension by the Union government on 9 August 2011 beyond his term ending September 2011?
a.    D. Subbarao
b.    Raghuram Rajan
c.    Subir Gokarn
d.    C. D. Deshmukh
Answer:  (a) .    D. Subbarao

12. Which one of the following state governments launched the Dal Bhat Scheme on 15 August 2011?
a) Jharkhand
b) Rajasthan
c) UP
d) Madhya Pradesh
Answer: (a) Jharkhand

13. Indian Community Welfare Fund (ICWF) was Set Up to help Emigrant Indian Nationals in Distress. Which one of the following ministries set up ICWF?
a) Ministry of Overseas Indian Affairs
b) Ministry of External Affairs
c) Ministry of Environment & Forests
d) Home Ministry
Answer: (a) Ministry of Overseas Indian Affairs

14.  In which one of the following states the Centre has launched an ambitious programme called Himayat?
a) Jammu and Kashmir
b) UP
c) Himachal Pradesh
d) Punjab
Answer:  (a) Jammu and Kashmir

15.  Which one of the following state governments sanctioned 95 thousand 599 posts of teachers?
a)  Madhya Pradesh
b) UP
c) Bihar
d) Haryana

Answer:  (a) Madhya Pradesh

16.  Jharkhand government on 23 August 2011 approved a draft of Right to Service Act 2011.  What is the capital of Jharkhand?
a) Ranchi
b) Agra
c) Bhagalpur
d) Dhanbad
Answer: (a) Ranchi
17. This veteran trade unionist and Communist Party of India-Marxist Politburo member who served the trade union movement as a Secretary of the AITUC in the 1960s and then as one of the key leaders of the CITU of which he became the General Secretary from 1990 to 1999 and then its President till 2010 died on 20 August 2011. Identify him.
a.    Madhukar Kashinath Pandhe
b.    K Varadarajan
c.    Mohd.Amin
d.    Manik Sarkar
Answer: (a) Madhukar Kashinath Pandhe

18. Which Former Indian No 2 snooker player who was India No.2 in snooker for three years from 1980 passed away on 20 August 2011.
a.    Ashok Shandilya 
b.    Geet Sethi
c.    Michael Ferreira
d.    Sayed Habib
Answer: (d) Sayed Habib

Followers