Search This Blog

Showing posts with label Rajasthan Current. Show all posts
Showing posts with label Rajasthan Current. Show all posts

Sunday, August 5, 2012

India Current Affairs- Jun 2012


INDIA CURRENT AFFAIRS

JUN-2012

1. Name the Indian Army Officer whose ban was ban was lifted by Indian Army Chief General Bikram Singh? 
a.    Lt. General Dalbir Singh Suhag
b.    Lt. General PS Thorrat    
c.    Lt. General Ranjeet Singh
d.    Lt. General BK Singh
Answer: (a) Lt. General Dalbir Singh Suhag

2. Which one of the following ministeries decided to defer its plan to digitalise cable TV services in metros by four months as they were found not to be ready for it?
a.    Union Finance Ministry
b.    Union Home Ministry
c.    Union Science Ministry
d.    Union Information & Technology Ministry
Answer: (d) Union Information & Technology Ministry

3. 
Name the person who was served the Enforcement Directorate notice to question him on charges of money laundering ?
a.    Y.S. Jaganmohan Reddy
b.    A Raja
c.    Suresh Kalmadi
d.    Virbhadra Singh
Answer: (a) Y.S. Jaganmohan Reddy

4. According to which international organisation’s report, India is listed among the top five countries across the world where a large number of children dies due to diseases like pneumonia and diarrhoea ?
a.   NRHO
b.    WHO
c.    World Bank
d.    UNICEF
Answer: (d) UNICEF

5. Name the Indian cricketer who was sworn in as the member of Rajya Sabha, the upper house of the Indian Parliament on 4 June 2012 ?
a.    MS Dhoni
b.    Sachin Tendulkar
c.    Munaf Patel
d.    Saurabh Ganguly
Answer: (b) Sachin Tendulkar

6. Name the Indian human rights activists who were honoured with the International Peace Award given by the Gandhi Foundation at the House of Lords.?
a.    Binayak Sen & Bulu Imam
b.    Medha Patkar & Abahay Amte    
c.    Anna Hazare & Kiran Bedi
d.    Arvind Kejariwal & Aruna Roy
Answer: (a) Binayak Sen & Bulu Imam

7.
 The Supreme Court of India on 11 June 2012 upheld which one of the following high court’s ruling to quash 4.5 per cent sub-quota for minorities in central educational institutions?
a.    Allahabad High Court
b.    Rajasthan High Court
c.    Delhi High Court
d.    Andhra Pradesh High Court
Answer: (d) Andhra Pradesh High Court

8. Name the BEML chairman and MD, who was suspended by the Union defence Ministry on 11 June 2012 to ensure fair investigation into the Tatra truck deal and other cases ?
a.    G Madhavan Nair
b.    Surendra Khanna
c.    VRS Natarajan
d.    Amit Barua
Answer: (c) VRS Natarajan

9. The Hyderabad bench of Central Administrative Tribunal (CAT) set aside the appointment of V. Dinesh Reddy as Director General of Police of Andhra Pradesh.  What was the ground of Reddy’s removal as the state DGP?
a.    Seniority
b.    Corruption
c.    misconduct
d.    all of the above
Answer: (a) Seniority

10. The Pakistan government on 28 June 2012, released Indian prisoner Surjeet Singh after he served life imprisonment in Pakistani Prison.  Who is the other Indian citizen who has been languishing in Pakistani prison and was denied liberty by the Pakistani authorities on 26 June 2012?
a.    Sarabjeet Singh
b.    Amarjeet
c.    Sarvajeet Singh
d.    Swarnjeet Singh
Answer: (a) Sarabjeet Singh

11. Name the person who was appointed the new Commissioner of Delhi Police by the Union Home Ministry on 28 June 2012 ?
a.    CP Vergese
b.    Neeraj Kumar
c.    Surendra Singh
d.    B K Gupta
Answer: (b) Neeraj Kumar

India Current Affairs- Mar 2012


INDIA CURRENT AFFAIRS

MAR-2012


1.    
The Chief Election Commissioner of India, on 17 march 2012 lead a delegation to Amman in response to an invitation by the Prime Minister of Jordan, to explore modalities of supporting Jordan’s electoral process against the backdrop of political reforms. Who is the Chief Election Commissioner of India?
a.    Dr. Manmohan Singh
b.    S M Krishna
c.    Dr. S. Y. Quraishi
d.    Montek Singh
Answer: (c) Dr. S. Y. Quraishi

2.    Defence Minister AK Antony inaugurated the 36th DRDO Directors’ Conference on 19 March 2012. What was the theme of the conference?
a.    Self-Reliance Strategy in Globalised World
b.    World Disarmament Strategy
c.    Emerging War Scenarios and Strategies
d.    Information Warfare / Electronic Warfare
Answer: (a) Self-Reliance Strategy in Globalised World

3.    
Akali Dal chief Parkash Singh Badal, sworn in as the chief minister of Punjab on 14 March 2012. Badal became the chief minister of the state for _ _ _ _ _ _ _
a.    Fourth time
b.    Fifth time
c.    Third time
d.    First
Answer: (b) Fifth time

4.    Marathi poet and Sahitya Akademi awardwinner, Manik Godghate passed away in Pune on 26 March 2012 after battling liver cancer for a year. For which of his work did he receive the Sahitya Akademi Award in 2012?
a.    Waryane Halte Raan
b.    Sandhyakalchya Kavita
c.    Chandramadhavichya Pradeshat
d.    Sandhyaparvatil Vaishnavi
Answer: (a) Waryane Halte Raan

5.    Name the Tamil author who was announced the winner of the Saraswati Samman 2011 by K K Birla Foundation announced on 22 March 2012 for his book Irama Kathaiyum Iramayakalum.
a.    Dhanushkodi Ramasamy
b.    Jeyamohan
c.    Sundara Ramasami
d.    A A Manavalan
Answer: (d) A A Manavalan


6.    Report of the probe by the income-tax department into the allegations that relatives of former chief justice had amassed huge wealth during his tenure was submitted on 12 March 2012 to the Supreme Court. Identify the CJI in question.
a.    KG Balakrishnan
b.    R.C. Lahoti
c.    G.B Pattanaik
d.    B.N. Kripal
Answer: (a) KG Balakrishnan

7.    Union Rural Development Minister Jairam Ramesh during his tour of Maharashtra's Satara district announced on 11 March 2012 a national award for sanitation and water in the name of which of the following Maharashtrian saints?
a.    Bhaktha Pundarikar
b.    Sant Gadge Baba
c.    Sant Yoga Paramanandar
d.    Bhaktha Goma Bai
Answer: (b) Sant Gadge Baba

8.    Which legendary versatile Bengali actor was on 21 March 2012 selected for India's highest film honour - the Dadasaheb Phalke Award for 2012?
a.    Prasanjeet Chatterjee
b.    Soumitra Chatterjee
c.    Ranjit Mallick
d.    Suvendu Chakroborty
Answer: (b) Soumitra Chatterjee

9.    
Name the Union Minister who on 20 March 2012 was sworn in as the Union Railway Minister by President Pratibha Patil in New Delhi following the resignation of Dinesh Trivedi.
a.    Mukul Roy
b.    Subodh Kant Sahay
c.    M.K. Alagiri
d.    Kishore Chandra Deo
Answer: (a) Mukul Roy

10.    Matanhy Saldanha, the tourism minister of Goa died of a heart attack on 21 March 2012. He also held the portfolio of _ _ _ _ _ _ _.
a.    Finance 
b.    Health
c.    Science and Environment
d.    Home
Answer: (c) Science and Environment

India Current Affairs- Feb 2012


INDIA CURRENT AFFAIRS

FEB-2012


1.    Name the senior BJP leader and Higher Education Minister of Karnataka who died in Bangalore on 14 February 2012 following a massive cardiac arrest.
a.    Katti Ramesh Vishwanath 
b.    G.S.Basavaraj 
c.    K.H. Muniyappa
d.    V S Acharya
Answer: (d) V S Acharya

2.    Union Home Minister P. Chidambaram inaugurated the the fourth and final regional hub of the National Security Guard (NSG) in which of the following places on 23 February 2012
a.    Mumbai
b.    Jammu
c.    Srinagar
d.    Vishakhapattnam
Answer: (a) Mumbai

3.    The Reserve Bank of India (RBI) panel on priority sector lending on 21 February 2012 proposed increment in the target (priority sector) for foreign banks to 40% of net bank credit from the current level of 32 per cent with sub-targets of 15 per cent for exports and 15 per cent for the MSE sector. The committee was headed by which of the following members?
a.    Subir
b.    Dr. D. Subbarao
c.    Dr. K.C. Chakrabarty
d.    M. V. Nair
Answer: (d) M. V. Nair


4.    Name the veteran hindi film music composer Rajesh Roshan was honoured with the Lata Manageshkar award by the Madhya Pradesh government on 8 February 2012.
a.    A R Rehman
b.    Rajesh Roshan 
c.    Adnan Sami
d.    Leslie Lewis
Answer: (b) Rajesh Roshan 

5.    Noted Hindi writer Professor Ramdarash Mishra was selected for the 21st Vyas Samman for his poetry collection. For which of his poetry collection was he selected for the award?
a.    Pak gai hai dhoop 
b.    Path ke Geet  
c.    Kandhe par Suraj
d.    Aam Ke Patte
Answer: (d) Aam Ke Patte

6. The new version of MGNREGA included more than 25 agriculture and allied activities.  The new version of the act will be implemented from___.
a) 1 April 2012
b) 1 May 2012
c) 1 June 2012
d) 1 July 2012
Answer:  (a) 1 April 2012

7. The Vice President Mohammed Hamid Ansari released a collection of poems titled LAVA in New Delhi. The poems were written by___.
a) Javed Akhtar
b) Hamid Ansari
c) Salman Rushdie
d) Salman Khan
Answer: (a) Javed Akhtar

India Current Affairs- Jan 2012


INDIA CURRENT AFFAIRS

JAN-2012


1.    Six researchers from five science streams were honoured with this prize by the former President, A.P.J. Abdul Kalam in Bangalore on 9 January 2012. Name the prize in question.
a.    Infosys Prize
b.    India Science Prize
c.    Rolls-Royce Science Prize
d.    Young Scientist Award
Answer: (a) Infosys Prize

2.  Which one of the following state governments launched Panch Parmeshwar scheme?
a) Madhya Pradesh
b) Bihar
c) UP
d) Kerala
Answer:  (a) Madhya Pradesh

3.  The Cabinet Committee on Security approved the setting up of NCTC. What is the full form of NCTC?
a)  National Counter Terrorism Centre
b) National Trade Cooperation
c) National Central Terrorism Centre
d) National Council for Trade Cooperation
Answer:  (a) National Counter Terrorism Centre

4.  10th PBD( Pravasi Bhartiya Divas) was held at which one of the following Indian cities?
a) Agra
b) Patna
c) New Delhi
d) Chennai
Answer:  (a) Chennai


5.    He was conferred with the first S K Singh Award for excellence in the Indian Foreign Service on 6 January 2012. Identify the diplomat.
a.    Ranjan Mathai
b.    Shivshankar Menon
c.    D Bala Venkatesh Verma
d.    K. Raghunath
Answer: (c) D Bala Venkatesh Verma

6.    Which Ministry prepared draft policy seeking to increase private participation and opens the doors for foreign direct investors for expanding its network?
a.    Railways Ministry
b.    Ministry of Rural Development
c.    Ministry of Commerce and Industry
d.    Defence Ministry
Answer: (a) Railways Ministry

7.  Planning Commission of India on 18 January 2012 approved Rudrasagar development scheme. The scheme is related__.
a) Tripura
b) Assam
c) Bihar
d) Sikkim
Answer:  (a) Tripura

8. Writer/diplomat Pavan K. Varma's new book set in contemporary India and in the Himalayan kingdom of Bhutan, was launched in the New Delhi by Ashi Dorji Wangmo Wangchuck, the Queen Mother of Bhutan in January 2012. The protagonist Anand is wrongly diagnosed with cancer. He quits his high-power job and loses himself in a Bhutanese retreat.
Name the book.
a.    When Loss is Gain
b.    Ghalib: The Man
c.    The Great Indian Middle Class
d.    The Times
Answer: (a) When Loss is Gain


9. Which one of the following state governments decided to constitute Jaisalmer Fort development authority?
a) MP
b) Bihar
c) Madhya Pradesh
d) Rajasthan
Answer:  (d) Rajasthan

10. Noted film critic who reviewed films for the Times of India died of cancer on 20 January 2012 at 53?
a.    Nikhat Kazmi
b.    Raja Sen
c.    Subhash K. Jha
d.    Pauline Kael
Answer: (a) Nikhat Kazmi

11. Which of the following authors was awarded the DSC Prize for South Asia Literature 2012, at the Jaipur Literature Festival in Rajasthan on 21 January 2012. Karunatilka won $50,000 for his book Chinaman?
a.    Dr Alastair Niven
b.    Dr Fakrul Alam
c.    Shehan Karunatilaka
d.    Marie Brenner
Answer: (c) Shehan Karunatilaka

12. The union government of India on 1 February 2012 gave the approval for setting up a National Council for Senior Citizens. It will be headed by the minister of____
a) External Affairs
b) Social Justice and Empowerment
c) Home
d) Finance
Answer: (b) Social Justice and Empowerment

13.  As per the latest Sample registration System( SRS) bulletin, December 2011 released by the Registrar General of India(RGI), it is noted that Infant Mortality Rate(IMR) dropped further from __ to __ infant deaths per 1000 live births during 2010.
a) 50; 47
b) 55; 49
c) 53; 40
d) 45; 47
Answer: (a) 50; 47


14.    Union Finance Minister Pranab Mukherjee on 11 January 2012 launched the signature tune of the Indian Customs Pragati ki Dhadkan in New Delhi.  The signature tune was composed by which of the noted music directors?
a.    A. R. Rahman     
b.    Aadesh Shrivastava     
c.    Adnan Sami
d.    Shankar-Ehsaan-Loy
Answer: (b) Aadesh Shrivastava     

15. Union Cabinet of India on 24 January 2012 renamed the Mana Airport at Raipur as the___ Airport, Raipur.
a) Swami Vivekananda 
b) Ramakrishna Paramhamsa
c) Mahatma Gandhi
d) Jawaharlal Nehru
Answer:  (a) Swami Vivekananda

16. In the period from January to November 2011, Sri Lanka received just over 7.5 lakh tourists. Of this, over 1.5 lakh were Indians. Indians constituted about what per cent of the tourists to Sri Lanka in 2011?
a.    20%
b.    12%
c.    37%
d.    36%
Answer: (a) 20%

17.    Freedom fighter and one of the doyens of Indian diplomacy who was an architecht of of the 1971 Indo-Soviet Treaty passed away in New Delhi on 31 january 2012. Identify him.
a.    A K Damodaran
b.    Prakash Shah
c.    Bali Ram Bhagat
d.    Shyam Nandan Prasad Mishra
Answer: (a) A K Damodaran

India Current Affairs- Oct 2011


INDIA CURRENT AFFAIRS

OCT-2011


1. 
Uttar Pradesh government announced the creation of three more districts. What is the total number of districts in the state now?
a) 70
b) 75
c) 78
d) 74
Answer:  (b) 75

2. National Commission for Safai Karamcharis presented its __Annual report to Government on 28 September 2011. 
a) 10th
b) 11th
c) 6th
d) 7th
Answer: (a) 10th

3. Goa State Assembly Unanimously Passed Goa Lokayukta Bill 2011. The bill is a modified version of Goa Lakayukta Bill 2003. 
a. 2009
b. 2004
c. 2007
d. 2003
Answer: (d) 2003

4. Which one of the following launched the social auditing programme of gram Panchayats?
a) Goa
b) Assam
c) UP
d) MP
Answer:  (b) Assam

5. Name the Rajasthan Water Resources Minister who was dropped from the Cabinet on 16 October 2011 in the wake of allegations about his involvement in a case of mysterious disappearance of an auxiliary nurse midwife, Bhanwari Devi.
a.    Mahipal Maderna
b.    Bharat Singh
c.    Aimaduddin Ahmad
d.    Bharat Singh
Answer: (a) Mahipal Maderna

6. The Save Sharmila Campaign was flagged off by Magsaysay award winner Sandeep Pandey on 16 October 2011. In which of the following Indian cities was the campaign launched?
a.    Imphal
b.    Srinagar
c.    Guwahati
d.    Shillong
Answer: (b) Srinagar

7. The largest ever water supply scheme in Himachal Pradesh was inaugurated in __ district.
a) Kangra
b) Kullu
c) Kinnaur
d) Sirmaur
Answer: (a) Kangra

8. The Supreme Court on 1 September 2011 ordered Delhi’s private hospitals to provide free treatment to the poor. The bench asked the city hospitals to reserve __ percent of their out-patient department capacity and__ percent of beds at the indoor level for free treatment of the poor.
a) 25; 10
b) 35; 25
c) 20; 25
d) 25; 35
Answer:  (a) 25; 10

9. Rajasthan government on 19 October 2011 launched a web based Social Security Pension system. At which one of the following places the system was launched?
a) Jaipur
b) Kota
c) Bikaner
d) Ajmer
Answer: (a) Jaipur

10. UP state government increased the age limit for recruitment of Primary school teachers from 35 to __ years.
a) 40
b) 33
c) 44
d) 47
Answer: (a) 40 Years

11. Who was honoured with the Swiss Ambassador's award for exceptional leadership and his contribution to strengthening bilateral ties between India and Switzerland on 16 October 2011?
a.    Anil Ambani
b.    Rattan Tata
c.    Narayan Murthy
d.    G D Birla
Answer: (b) Rattan Tata
12.    A fresh offering on the lives of 20 great personalities titled Of a Certain Age: Twenty Life Sketches penned by former West Bengal governor was released by Penguin Books India in New Delhi on 26 September 2011. Name the writer.
a.    M.K. Narayanan
b.    Gopalkrishna Gandhi
c.    Akhlaqur Rahman Kidwai 
d.    Saiyid Nurul Hasan
Answer: (b) Gopalkrishna Gandhi

Saturday, August 4, 2012

India Current Affairs-May 2011 (Part-2)


INDIA CURRENT AFFAIRS 
MAY 2011 (Part-2)
21. Name the from the Congress Legislature Party (CLP) leader who was sworn in Assam Chief Minister for the third consecutive term on 18 May 2011 by Governor Janaki Ballav Patnaik. To which party does he belong to?
a.    Tarun Gagoi
b.    Bhumidar Barman
c.    GC Langthasa
d.    Chandan Sarkar
Answer: (a) Tarun Gagoi

22. The Information and Broadcasting Ministry announced the list of awardees for the 58th National Film Awards on 19 May 2011. Which film was judged the best feature film?
a.    Adaminte Makan Abu
b.    Baboo Band Baaja 
c.    Ishqiya
d.    Aadukulam
Answer: (a) Adaminte Makan Abu

23. State annual Plan for Maharashtra was finalised at__ during the meeting between Planning Commission Deputy Chairman Montek Singh Ahluwalia and Maharshtra Chief Minister Prithviaraj Chavan.
a) 42000 crore rupees
b) 43000 crore rupees
c) 41000 crore rupees
d) 44000 crore rupees
Answer: (a) 42000 crore rupees

24. Which one of the following parties won the state assembly elections in West Bengal?
a) Trinamool Congress
b) Congress
c) CPI (M)
d) BJP
Answer: (a) Trinamool Congress

25. Writer of the critically acclaimed film Bandit Queen, died of cancer at the Tata Memorial Hospital in Myumbai on 22 May 2011. Name the writer.
a.    Mala Sen
b.    Sagarika Ghose
c.    Kamini Roy
d.    Malathi Rao
Answer: (a) Mala Sen

26.  Which one of the following political parties won the assembly elections in Assam?
a) Congress
b) AGP
c) BJP
d) Trinamool Congress
Answer: (a) Congress

27. India's advanced communication satellite was successfully launched into its geosynchronous transfer orbit by Arianespace's launch vehicle Ariane-5 from Kourou in French Guyana. Name the satellite.
a.    GSAT-8
b.    CARTOSAT-2B
c.    ANUSAT
d.    RESOURCESAT-2
Answer: (a) GSAT-8

28. India successfully test fired indigenously developed air-to-air interceptor missile with an 80 km range from Chandipur in Orissa first on 20 May and then again on 21 May 2011. The missile is one of the smallest missiles developed by the DRDO in terms of size and weight. Name the missile.
a.    Dhanush
b.    Prithvi Air Defence (PAD)
c.    Advanced Air Defense Missile
d.    Astra

Answer: (d) Astra


29. A1974 batch IAS officer from the Uttar Pradesh cadre was on 23 May 2011 appointed the Cabinet Secretary of India. Name the person.
a.    K M Chandrashekhar 
b.    Ajit Kumar Seth 
c.    Sumit Bose
d.    Debasish Prusty
Answer: (b) Ajit Kumar Seth 

30. Name the first harmonium artiste to be awarded Padma Shri in India who died on 25 May 2011.
a.    Ustad Mahmood Dholpuri
b.    Girija Devi
c.    Kishori Amonkar
d.    Ustad Nasir Ahmad Khan
Answer: (a) Ustad Mahmood Dholpuri

31.  The Union government of India rejected the Karnataka Governor HR Bhardwaj’s recommendation to impose President’s rule in the state. Under which article of the Constitution of India, the President’s role is imposed upon any Indian state?
a) Article 356
b) Article 370
c) Article 56
d) Article 60
Answer: (a) Article 356
32. Madhya Pradesh state government on 23 May 2011 decided to form separate agriculture cabinet. Who is the Chief Minister of Madhya Pradesh?
a) Shivraj Singh Chauhan
b) Shivendra Singh Chauhan
c) Dorjee Khandu
d) Prithvi Raj Chauhan
Answer: (a) Shivraj Singh Chauhan

India Current Affairs- May 2011 (Part-1)


INDIA CURRENT AFFAIRS

MAY-2011 (Part-1)

1.    The Pawan Hans helicopter carrying among others Arunachal Pradesh Chief Minister, Dorjee Khandu had gone missing on 30 April 2011. The search operation that followed came to an on 4 May 2011 when Dorjee's body was found among the wreckage of the Pawan Hans. To which of the following tribes of Arunachal Pradesh did Dorjee belong to?
a.    Monpa
b.    Sherdukpen
c.    Memba
d.    Wancho
Answer: (a) Monpa

2. The Haryana government declared two days’ state mourning on 5 May and 6 May 2011 following the death of Arunachal Pradesh Chief Minister Dorjee Khandu. Dorjee Khandu was the Chief Minister of -
a) Assam
b) AP
c) Manipur
d) Meghalaya
Answer: (b) AP

3. The Supreme Court of India on 5 May 2011 reserved verdict on the petition seeking a direction to disband and disarm Special Police Officers recruited under Salwa Judum movement. Salwa judum movement is associated with which one of the following states?
a) Chhattisgarh
b) Bihar
c) Jharkhand
d) Madhya Pradesh
Answer: (a) Chhattishgarh

4. Which one of the following launched social security scheme for Gramin Dak Sevaks?
a) Ministry of Home Affairs
b) Ministry of Communications and IT
c) Ministry of Personnel and Grievance
d) Ministry of Rural Development
Answer: (b) Ministry of Communications and IT

5. S.C. Chetal took over as Director of which of the following bodies in India on 29 April 2011?
a. Bhabha Atomic Research Centre
b. Fast Breeder Test Reactor (FBTR) Center
c. Indira Gandhi Centre for Atomic Research
d. BARC Training School
Answer: (c) Indira Gandhi Centre for Atomic Research

6. The Indian government on 2 May 2011 appointed Girish Chandra Chaturvedi as petroleum secretary. Who did he replace?
a.    Murli Manohar Joshi
b.    BL Meena
c.    S Sundareshan
d.    Ajay Maken
Answer: (c) S Sundareshan

7.    Ashok Motwani was appointed Managing Director and CEO on 2 May 2011 of which of the following bodies?
a.    Stock Holding Corporation of India
b.    IDBI Trusteeship Services
c.    Asset Reconstruction Company of India
d.    Small Industries Development Bank of India
Answer: (a) Stock Holding Corporation of India

8.    The Chief Minister of which Indian state approved an outlay of Rs.1,255 crore for upgradation of water supply and sewerage works in the State on 4 May 2011?
a.    Haryana
b.    Uttarakhand
c.    Gujarat
d.    MP
Answer: (a) Haryana

9.    Who was sworn in as the new Chief Minister of Arunachal Pradesh on 5 May 2011 following the death of Dorjee Khandu in the Pawan Hans chopper crash?
a.    Jarbom Gamlin
b.    Chowna Mein
c.    C C Singpho
d.    Newlai Tingkhatra
Answer: (a) Jarbom Gamlin
10.  Which one of the following became the first Indian state to launch an e-payment system for commercial tax payers?
a) AP
b) Karnataka
c) Uttar Pradesh
d) Madhya Pradesh
Answer: (b) Karnataka

11. Which of the following veteran Malayalam actor was chosen for 2011 Prem Nazir award, given out in memory of the late evergreen hero, Prem Nazir?
a. G K Pillai
b. Kunchako Boban
c. Prithviraj
d. Vimala Raman
Answer: (a) G K Pillai
12. Supreme Court of India ruled out corrective action in Bhopal gas tragedy case. When the Bhopal gas tragedy had happened?
a) 2-3 December 1984
b) 6 November 1983
c) 12 February 1982
d) 20 March 1984
Answer: (a) 2-3 December 1984
13. Minister for Environment and Forests Jairam Ramesh declared on 8 May 2011 that the Union government had approved two more tiger reserves in Karnataka. The tiger reserves were approved in which of the following districts in Karnataka?
a. Chamarajanagar district and Chikmagalur district
b. Ramanagara District and Chikballapur distric
c. Bangalore Rural District and Kolar Districts
d. Dharwad District and Belgaum District
Answer: (a) Chamarajanagar district and Chikmagalur district

14. Six-day joint exercise of the Indian Army and the Air Force, Vijayee Bhava began on 9 May 2011 aims at fine-tuning concept of Cold Start doctrine. The Cold Start doctrine, a military doctrine that involves joint operations between the three main services Army, Navy, and Air Force was developed by the Indian Armed Forces in which year?
a. 2000
b. 1997
c. 2006
d. 2004
Answer: (d) 2004

15. The Indian Union Ministry of Environment on 6 May 2011 gave its approval India’s first Indian Institute of Technology (IIT) specialising in infrastructure development in the Himalayan region. In which of the following states of the Himalayan region will the IIT be developed?
a. Uttarakhand
b. Himachal Pradesh
c. Jammu & Kashmir
d. AP
Answer: (b) Himachal Pradesh

16. Fifty-nine year-old Aasha Jee on 8 May became the first Kashmiri Pandit woman to win a panchayat poll in which predominantly Muslim village in Kashmir?
a. Zazun
b. Wusan
c. Liderwan
d. Bohipora
Answer: (b)
Wusan

17. Who was elected the new president of the prestigious Supreme Court Bar Association in an election held on 11 May 2011?
a.    Ram Jethmalani
b.    Adish C. Aggarwala
c.    K C Kaushik
d.    P H Parekh
Answer: (d) P H Parekh

18. J. Jayalalithaa was sworn in as the Chief Minister of Tamil Nadu on 16 May 2011 by Governor SS Barnala along with 33 cabinet ministers at the Madras University. Name the constituency in TN from which she contested the election and won.
a.    North Chennai Assembly Constituency 
b.    Cuddalore Assembly Constituency 
c.    Thiruvallur Assembly Constituency 
d.     Srirangam Assembly Constituency
Answer: (d) Srirangam Assembly Constituency

19. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) approved the North Eastern State Roads Investment Programme (NESRIP). The project is being financially assisted by which of the following monetary organisations?
a.    Reserve Bank of India
b.    Asian Development Bank
c.    International Monetary Fund
d.    World Bank
Answer: (b) Asian Development Bank
20. Who was on 17 May 2011 elected as the new state youth Congress chief of Uttarakhand?
a.    Anand Singh Rawat
b.    Jyoti Rautela
c.    Harak Singh Rawat
d.    Sangram Singh Paudir
Answer: (a) Anand Singh Rawat

Followers