Search This Blog

Showing posts with label RAS Current Affairs. Show all posts
Showing posts with label RAS Current Affairs. Show all posts

Sunday, August 5, 2012

India Current Affairs- Jun 2012


INDIA CURRENT AFFAIRS

JUN-2012

1. Name the Indian Army Officer whose ban was ban was lifted by Indian Army Chief General Bikram Singh? 
a.    Lt. General Dalbir Singh Suhag
b.    Lt. General PS Thorrat    
c.    Lt. General Ranjeet Singh
d.    Lt. General BK Singh
Answer: (a) Lt. General Dalbir Singh Suhag

2. Which one of the following ministeries decided to defer its plan to digitalise cable TV services in metros by four months as they were found not to be ready for it?
a.    Union Finance Ministry
b.    Union Home Ministry
c.    Union Science Ministry
d.    Union Information & Technology Ministry
Answer: (d) Union Information & Technology Ministry

3. 
Name the person who was served the Enforcement Directorate notice to question him on charges of money laundering ?
a.    Y.S. Jaganmohan Reddy
b.    A Raja
c.    Suresh Kalmadi
d.    Virbhadra Singh
Answer: (a) Y.S. Jaganmohan Reddy

4. According to which international organisation’s report, India is listed among the top five countries across the world where a large number of children dies due to diseases like pneumonia and diarrhoea ?
a.   NRHO
b.    WHO
c.    World Bank
d.    UNICEF
Answer: (d) UNICEF

5. Name the Indian cricketer who was sworn in as the member of Rajya Sabha, the upper house of the Indian Parliament on 4 June 2012 ?
a.    MS Dhoni
b.    Sachin Tendulkar
c.    Munaf Patel
d.    Saurabh Ganguly
Answer: (b) Sachin Tendulkar

6. Name the Indian human rights activists who were honoured with the International Peace Award given by the Gandhi Foundation at the House of Lords.?
a.    Binayak Sen & Bulu Imam
b.    Medha Patkar & Abahay Amte    
c.    Anna Hazare & Kiran Bedi
d.    Arvind Kejariwal & Aruna Roy
Answer: (a) Binayak Sen & Bulu Imam

7.
 The Supreme Court of India on 11 June 2012 upheld which one of the following high court’s ruling to quash 4.5 per cent sub-quota for minorities in central educational institutions?
a.    Allahabad High Court
b.    Rajasthan High Court
c.    Delhi High Court
d.    Andhra Pradesh High Court
Answer: (d) Andhra Pradesh High Court

8. Name the BEML chairman and MD, who was suspended by the Union defence Ministry on 11 June 2012 to ensure fair investigation into the Tatra truck deal and other cases ?
a.    G Madhavan Nair
b.    Surendra Khanna
c.    VRS Natarajan
d.    Amit Barua
Answer: (c) VRS Natarajan

9. The Hyderabad bench of Central Administrative Tribunal (CAT) set aside the appointment of V. Dinesh Reddy as Director General of Police of Andhra Pradesh.  What was the ground of Reddy’s removal as the state DGP?
a.    Seniority
b.    Corruption
c.    misconduct
d.    all of the above
Answer: (a) Seniority

10. The Pakistan government on 28 June 2012, released Indian prisoner Surjeet Singh after he served life imprisonment in Pakistani Prison.  Who is the other Indian citizen who has been languishing in Pakistani prison and was denied liberty by the Pakistani authorities on 26 June 2012?
a.    Sarabjeet Singh
b.    Amarjeet
c.    Sarvajeet Singh
d.    Swarnjeet Singh
Answer: (a) Sarabjeet Singh

11. Name the person who was appointed the new Commissioner of Delhi Police by the Union Home Ministry on 28 June 2012 ?
a.    CP Vergese
b.    Neeraj Kumar
c.    Surendra Singh
d.    B K Gupta
Answer: (b) Neeraj Kumar

India Current Affairs- Apr 2012


INDIA CURRENT AFFAIRS

APR-2012


1.    Who among the following leaders was re-elected General Secretary of CPI (M) for the third consecutive term at the party's 20th Congress, which took place at Kozhikode?
a.    Brinda Karat
b.    Prakash Karat
c.    Sitaram Yechury
d.    AB Bardhan
Answer: (b) Prakash Karat

2.    Name the Pakistani scientist who was granted bail by the Supreme Court of India on 9 April 2012.
a.    Khalil Chishty
b.    Ajmal Chishty
c.    Azam Khan
d.    Hafeez Saeed
Answer:  (a) Khalil Chishty

3. Which ministry in its meeting on 17 April 2012, decided to set up three new committees to accelerate procurements and border infrastructure projects?
a.    Defence Ministry
b.    Home Ministry
c.    Commerce Ministry
d.    Railways Ministry
Answer: (a) Defence Ministry


4.    The two-member Adarsh Judicial Commission set up to probe into the scam-tainted Adarsh Housing Society submitted its interim report to the state Government on 13 April 2012? By which of the following governments was the committee set up?
a.    Maharashtra Government
b.    Union Government
c.    Gujarat Government
d.    Andhra Pradesh Government
Answer: (a) Maharashtra Government

5.    Name the Samajwadi Party MLA from Itwa in Sidhhartnagar district who was unanimously elected Speaker of the 16th Uttar Pradesh Assembly on 13 April 2012?
a.    Uttam
b.    Mata Prasad Pandey
c.    Syed Ahmed Bukhari
d.    Sukhdeo Rajbhar
Answer: (b) Mata Prasad Pandey

6. Name the Italian tourist who was released by the Maoists in Orissa on 12 April 2012 ?
a.    Bosusco Paolo
b.    Joel Melchiori
c.    Giacomo Sanfelice
d.    All of the above
Answer: (a) Bosusco Paolo

India Current Affairs- Mar 2012


INDIA CURRENT AFFAIRS

MAR-2012


1.    
The Chief Election Commissioner of India, on 17 march 2012 lead a delegation to Amman in response to an invitation by the Prime Minister of Jordan, to explore modalities of supporting Jordan’s electoral process against the backdrop of political reforms. Who is the Chief Election Commissioner of India?
a.    Dr. Manmohan Singh
b.    S M Krishna
c.    Dr. S. Y. Quraishi
d.    Montek Singh
Answer: (c) Dr. S. Y. Quraishi

2.    Defence Minister AK Antony inaugurated the 36th DRDO Directors’ Conference on 19 March 2012. What was the theme of the conference?
a.    Self-Reliance Strategy in Globalised World
b.    World Disarmament Strategy
c.    Emerging War Scenarios and Strategies
d.    Information Warfare / Electronic Warfare
Answer: (a) Self-Reliance Strategy in Globalised World

3.    
Akali Dal chief Parkash Singh Badal, sworn in as the chief minister of Punjab on 14 March 2012. Badal became the chief minister of the state for _ _ _ _ _ _ _
a.    Fourth time
b.    Fifth time
c.    Third time
d.    First
Answer: (b) Fifth time

4.    Marathi poet and Sahitya Akademi awardwinner, Manik Godghate passed away in Pune on 26 March 2012 after battling liver cancer for a year. For which of his work did he receive the Sahitya Akademi Award in 2012?
a.    Waryane Halte Raan
b.    Sandhyakalchya Kavita
c.    Chandramadhavichya Pradeshat
d.    Sandhyaparvatil Vaishnavi
Answer: (a) Waryane Halte Raan

5.    Name the Tamil author who was announced the winner of the Saraswati Samman 2011 by K K Birla Foundation announced on 22 March 2012 for his book Irama Kathaiyum Iramayakalum.
a.    Dhanushkodi Ramasamy
b.    Jeyamohan
c.    Sundara Ramasami
d.    A A Manavalan
Answer: (d) A A Manavalan


6.    Report of the probe by the income-tax department into the allegations that relatives of former chief justice had amassed huge wealth during his tenure was submitted on 12 March 2012 to the Supreme Court. Identify the CJI in question.
a.    KG Balakrishnan
b.    R.C. Lahoti
c.    G.B Pattanaik
d.    B.N. Kripal
Answer: (a) KG Balakrishnan

7.    Union Rural Development Minister Jairam Ramesh during his tour of Maharashtra's Satara district announced on 11 March 2012 a national award for sanitation and water in the name of which of the following Maharashtrian saints?
a.    Bhaktha Pundarikar
b.    Sant Gadge Baba
c.    Sant Yoga Paramanandar
d.    Bhaktha Goma Bai
Answer: (b) Sant Gadge Baba

8.    Which legendary versatile Bengali actor was on 21 March 2012 selected for India's highest film honour - the Dadasaheb Phalke Award for 2012?
a.    Prasanjeet Chatterjee
b.    Soumitra Chatterjee
c.    Ranjit Mallick
d.    Suvendu Chakroborty
Answer: (b) Soumitra Chatterjee

9.    
Name the Union Minister who on 20 March 2012 was sworn in as the Union Railway Minister by President Pratibha Patil in New Delhi following the resignation of Dinesh Trivedi.
a.    Mukul Roy
b.    Subodh Kant Sahay
c.    M.K. Alagiri
d.    Kishore Chandra Deo
Answer: (a) Mukul Roy

10.    Matanhy Saldanha, the tourism minister of Goa died of a heart attack on 21 March 2012. He also held the portfolio of _ _ _ _ _ _ _.
a.    Finance 
b.    Health
c.    Science and Environment
d.    Home
Answer: (c) Science and Environment

India Current Affairs- Feb 2012


INDIA CURRENT AFFAIRS

FEB-2012


1.    Name the senior BJP leader and Higher Education Minister of Karnataka who died in Bangalore on 14 February 2012 following a massive cardiac arrest.
a.    Katti Ramesh Vishwanath 
b.    G.S.Basavaraj 
c.    K.H. Muniyappa
d.    V S Acharya
Answer: (d) V S Acharya

2.    Union Home Minister P. Chidambaram inaugurated the the fourth and final regional hub of the National Security Guard (NSG) in which of the following places on 23 February 2012
a.    Mumbai
b.    Jammu
c.    Srinagar
d.    Vishakhapattnam
Answer: (a) Mumbai

3.    The Reserve Bank of India (RBI) panel on priority sector lending on 21 February 2012 proposed increment in the target (priority sector) for foreign banks to 40% of net bank credit from the current level of 32 per cent with sub-targets of 15 per cent for exports and 15 per cent for the MSE sector. The committee was headed by which of the following members?
a.    Subir
b.    Dr. D. Subbarao
c.    Dr. K.C. Chakrabarty
d.    M. V. Nair
Answer: (d) M. V. Nair


4.    Name the veteran hindi film music composer Rajesh Roshan was honoured with the Lata Manageshkar award by the Madhya Pradesh government on 8 February 2012.
a.    A R Rehman
b.    Rajesh Roshan 
c.    Adnan Sami
d.    Leslie Lewis
Answer: (b) Rajesh Roshan 

5.    Noted Hindi writer Professor Ramdarash Mishra was selected for the 21st Vyas Samman for his poetry collection. For which of his poetry collection was he selected for the award?
a.    Pak gai hai dhoop 
b.    Path ke Geet  
c.    Kandhe par Suraj
d.    Aam Ke Patte
Answer: (d) Aam Ke Patte

6. The new version of MGNREGA included more than 25 agriculture and allied activities.  The new version of the act will be implemented from___.
a) 1 April 2012
b) 1 May 2012
c) 1 June 2012
d) 1 July 2012
Answer:  (a) 1 April 2012

7. The Vice President Mohammed Hamid Ansari released a collection of poems titled LAVA in New Delhi. The poems were written by___.
a) Javed Akhtar
b) Hamid Ansari
c) Salman Rushdie
d) Salman Khan
Answer: (a) Javed Akhtar

India Current Affairs- Jan 2012


INDIA CURRENT AFFAIRS

JAN-2012


1.    Six researchers from five science streams were honoured with this prize by the former President, A.P.J. Abdul Kalam in Bangalore on 9 January 2012. Name the prize in question.
a.    Infosys Prize
b.    India Science Prize
c.    Rolls-Royce Science Prize
d.    Young Scientist Award
Answer: (a) Infosys Prize

2.  Which one of the following state governments launched Panch Parmeshwar scheme?
a) Madhya Pradesh
b) Bihar
c) UP
d) Kerala
Answer:  (a) Madhya Pradesh

3.  The Cabinet Committee on Security approved the setting up of NCTC. What is the full form of NCTC?
a)  National Counter Terrorism Centre
b) National Trade Cooperation
c) National Central Terrorism Centre
d) National Council for Trade Cooperation
Answer:  (a) National Counter Terrorism Centre

4.  10th PBD( Pravasi Bhartiya Divas) was held at which one of the following Indian cities?
a) Agra
b) Patna
c) New Delhi
d) Chennai
Answer:  (a) Chennai


5.    He was conferred with the first S K Singh Award for excellence in the Indian Foreign Service on 6 January 2012. Identify the diplomat.
a.    Ranjan Mathai
b.    Shivshankar Menon
c.    D Bala Venkatesh Verma
d.    K. Raghunath
Answer: (c) D Bala Venkatesh Verma

6.    Which Ministry prepared draft policy seeking to increase private participation and opens the doors for foreign direct investors for expanding its network?
a.    Railways Ministry
b.    Ministry of Rural Development
c.    Ministry of Commerce and Industry
d.    Defence Ministry
Answer: (a) Railways Ministry

7.  Planning Commission of India on 18 January 2012 approved Rudrasagar development scheme. The scheme is related__.
a) Tripura
b) Assam
c) Bihar
d) Sikkim
Answer:  (a) Tripura

8. Writer/diplomat Pavan K. Varma's new book set in contemporary India and in the Himalayan kingdom of Bhutan, was launched in the New Delhi by Ashi Dorji Wangmo Wangchuck, the Queen Mother of Bhutan in January 2012. The protagonist Anand is wrongly diagnosed with cancer. He quits his high-power job and loses himself in a Bhutanese retreat.
Name the book.
a.    When Loss is Gain
b.    Ghalib: The Man
c.    The Great Indian Middle Class
d.    The Times
Answer: (a) When Loss is Gain


9. Which one of the following state governments decided to constitute Jaisalmer Fort development authority?
a) MP
b) Bihar
c) Madhya Pradesh
d) Rajasthan
Answer:  (d) Rajasthan

10. Noted film critic who reviewed films for the Times of India died of cancer on 20 January 2012 at 53?
a.    Nikhat Kazmi
b.    Raja Sen
c.    Subhash K. Jha
d.    Pauline Kael
Answer: (a) Nikhat Kazmi

11. Which of the following authors was awarded the DSC Prize for South Asia Literature 2012, at the Jaipur Literature Festival in Rajasthan on 21 January 2012. Karunatilka won $50,000 for his book Chinaman?
a.    Dr Alastair Niven
b.    Dr Fakrul Alam
c.    Shehan Karunatilaka
d.    Marie Brenner
Answer: (c) Shehan Karunatilaka

12. The union government of India on 1 February 2012 gave the approval for setting up a National Council for Senior Citizens. It will be headed by the minister of____
a) External Affairs
b) Social Justice and Empowerment
c) Home
d) Finance
Answer: (b) Social Justice and Empowerment

13.  As per the latest Sample registration System( SRS) bulletin, December 2011 released by the Registrar General of India(RGI), it is noted that Infant Mortality Rate(IMR) dropped further from __ to __ infant deaths per 1000 live births during 2010.
a) 50; 47
b) 55; 49
c) 53; 40
d) 45; 47
Answer: (a) 50; 47


14.    Union Finance Minister Pranab Mukherjee on 11 January 2012 launched the signature tune of the Indian Customs Pragati ki Dhadkan in New Delhi.  The signature tune was composed by which of the noted music directors?
a.    A. R. Rahman     
b.    Aadesh Shrivastava     
c.    Adnan Sami
d.    Shankar-Ehsaan-Loy
Answer: (b) Aadesh Shrivastava     

15. Union Cabinet of India on 24 January 2012 renamed the Mana Airport at Raipur as the___ Airport, Raipur.
a) Swami Vivekananda 
b) Ramakrishna Paramhamsa
c) Mahatma Gandhi
d) Jawaharlal Nehru
Answer:  (a) Swami Vivekananda

16. In the period from January to November 2011, Sri Lanka received just over 7.5 lakh tourists. Of this, over 1.5 lakh were Indians. Indians constituted about what per cent of the tourists to Sri Lanka in 2011?
a.    20%
b.    12%
c.    37%
d.    36%
Answer: (a) 20%

17.    Freedom fighter and one of the doyens of Indian diplomacy who was an architecht of of the 1971 Indo-Soviet Treaty passed away in New Delhi on 31 january 2012. Identify him.
a.    A K Damodaran
b.    Prakash Shah
c.    Bali Ram Bhagat
d.    Shyam Nandan Prasad Mishra
Answer: (a) A K Damodaran

India Current Affairs- Oct 2011


INDIA CURRENT AFFAIRS

OCT-2011


1. 
Uttar Pradesh government announced the creation of three more districts. What is the total number of districts in the state now?
a) 70
b) 75
c) 78
d) 74
Answer:  (b) 75

2. National Commission for Safai Karamcharis presented its __Annual report to Government on 28 September 2011. 
a) 10th
b) 11th
c) 6th
d) 7th
Answer: (a) 10th

3. Goa State Assembly Unanimously Passed Goa Lokayukta Bill 2011. The bill is a modified version of Goa Lakayukta Bill 2003. 
a. 2009
b. 2004
c. 2007
d. 2003
Answer: (d) 2003

4. Which one of the following launched the social auditing programme of gram Panchayats?
a) Goa
b) Assam
c) UP
d) MP
Answer:  (b) Assam

5. Name the Rajasthan Water Resources Minister who was dropped from the Cabinet on 16 October 2011 in the wake of allegations about his involvement in a case of mysterious disappearance of an auxiliary nurse midwife, Bhanwari Devi.
a.    Mahipal Maderna
b.    Bharat Singh
c.    Aimaduddin Ahmad
d.    Bharat Singh
Answer: (a) Mahipal Maderna

6. The Save Sharmila Campaign was flagged off by Magsaysay award winner Sandeep Pandey on 16 October 2011. In which of the following Indian cities was the campaign launched?
a.    Imphal
b.    Srinagar
c.    Guwahati
d.    Shillong
Answer: (b) Srinagar

7. The largest ever water supply scheme in Himachal Pradesh was inaugurated in __ district.
a) Kangra
b) Kullu
c) Kinnaur
d) Sirmaur
Answer: (a) Kangra

8. The Supreme Court on 1 September 2011 ordered Delhi’s private hospitals to provide free treatment to the poor. The bench asked the city hospitals to reserve __ percent of their out-patient department capacity and__ percent of beds at the indoor level for free treatment of the poor.
a) 25; 10
b) 35; 25
c) 20; 25
d) 25; 35
Answer:  (a) 25; 10

9. Rajasthan government on 19 October 2011 launched a web based Social Security Pension system. At which one of the following places the system was launched?
a) Jaipur
b) Kota
c) Bikaner
d) Ajmer
Answer: (a) Jaipur

10. UP state government increased the age limit for recruitment of Primary school teachers from 35 to __ years.
a) 40
b) 33
c) 44
d) 47
Answer: (a) 40 Years

11. Who was honoured with the Swiss Ambassador's award for exceptional leadership and his contribution to strengthening bilateral ties between India and Switzerland on 16 October 2011?
a.    Anil Ambani
b.    Rattan Tata
c.    Narayan Murthy
d.    G D Birla
Answer: (b) Rattan Tata
12.    A fresh offering on the lives of 20 great personalities titled Of a Certain Age: Twenty Life Sketches penned by former West Bengal governor was released by Penguin Books India in New Delhi on 26 September 2011. Name the writer.
a.    M.K. Narayanan
b.    Gopalkrishna Gandhi
c.    Akhlaqur Rahman Kidwai 
d.    Saiyid Nurul Hasan
Answer: (b) Gopalkrishna Gandhi

India Current Affairs- Jun 2011

INDIA CURRENT AFFAIRS
JUN 2011

1. Which court on 30 May 2011 issued notice to gutka manufacturers on an application alleging that even after the ban order restraining them from using plastic material in package sachets they were flouting the law and were still using plastic pouches?
a.    Delhi High Court
b.    Supreme Court of India
c.    MP High Court
d.    Rajasthan High Court
Answer: (b) Supreme Court of India


2. A committee on allocation of natural resources headed by former finance secretary on 31 May 2011 opposed oil ministry's plan to subsidise costlier imported LNG by making users of domestic natural gas pay more. Name the former finance secretary who heads the panel.
a.    Dinesh Kumar
b.    Arun Ramanathan
c.    KM Chandrasekhar
d.    Ashok Chawla
Answer: (d) Ashok Chawla

3. Business Software Alliance (BSA) conducted a study which revealed that the Indian Government lost a whooping $ $866 million as tax revenue in 2009 to which of the following?
a.    Software piracy
b.    Tax Evation
c.    Black money menace
d.    On account of regressive balance of trade
Answer:(a) Software piracy

4. Which Trinamool Congress party member elected for the first time to the Assembly from Baruipur (West) constituency was unanimously elected as the Speaker of the West Bengal State Assembly?
a.    Biman Bandopadhyay
b.    Ashok Chawla
c.    Sobhandeb Chattopadhyay
d.    Prabodh Chandra Sinha
Answer: (a) Biman Bandopadhyay


5. Cabinet Committee on Security in its meeting on 6 June 2011 (CCS) gave its nod for National Intelligence Grid (NATGRID). Who among the following chaired the meeting of Cabinet Committee on Security?
a) Prime Minister
b) Home Minister
c) Defence Minister
d) Finance Minister
Answer: (a) Prime Minister

6. Which one of the following state assembly adopted a resolution demanding economic sanctions against Sri Lanka?
a) Bihar 
b) Karnataka 
c) Tamil Nadu
d) Andhra Pradesh
Answer: (c) Tamil Nadu

7. Former finance secretary Ashok Chawla was selected by the Ministry of Corporate Affairs for the post of chairman of which of the following bodies?
a.    Competition Commission of India (CCI)
b.    Federation of Indian Chambers of Commerce and Industries (FICCI)
c.    Confederation of Indian Industries (CII)
d.    Food Corporation of India (FCI)
Answer: (a) Competition Commission of India (CCI)


8. Senior-most medical officer in the army and a renowned surgeon Lieutenant General H.L. Kakria took over as Director-General of the Armed Forces Medical Services on 1 June 2011. Which one of the following awards/medals did he not win?
a.    Ati Vishisht Seva Medal
b.    Param Vishisht Seva Medal
c.    Amir Chand award
d.    Paramvir Chakra
Answer: (d) Paramvir Chakra

9. The Indian Space Research Organisation (ISRO) announced on 1 June 2011 its decision to launch which of the following communication satellites in second week of July 2011?
a.    GSAT-12
b.    GSLV
c.    INSAT-8B
d.    GAT-8
Answer: (a) GSAT-12

10. The UPA chairperson Sonia Gandhi on 1 June 2011 launched the Janani-Shishu Suraksha Programme at Mewat. Mewat is located in which one of the following states?
a) Haryana
b) UP
c) Himachal Pradesh
d) Rajasthan
Answer: (a) Haryana


11. Which state government formed an apex body, headed by the chief secretary, to catalogue and mark progress of restoration for each listed waterbody?
a.    MP government
b.    Rajasthan government
c.    Gujarat government
d.   Delhi government
Answer: (a) Delhi government
12. Which state of India introduced in June 2011, a social audit of the state’s over two thousand panchayats twice a year?
a. UP
b. Rajasthan
c. Assam
d. Arunachal Pradesh
Answer: (c) Assam

13. Consider the following statements with regard to the Singur Land Rehabilitation and Development Bill, 2011 -
a. The Singur Land Rehabilitation and Development Bill, 2011 was passed by the West Bengal Assembly b. The Singur Land Rehabilitation and Development Bill, 2011 was passed on 14 June 2011
c. The main objective of the Bill was to return 400 acres of land at Singur to the farmers
d. All of the above
Answer: (d) All of the above

14. As part of an effort to ensure timely and effective implementation of works proposed under the Member of Parliament Local Area Development Scheme (MPLADS), the Union Government decided to raise the amount to be released in the first instalment. What percentage of the project cost implemented by government agencies would now be released at the first instalment?
a.    63%
b.    68%
c.    72%
d.    75%
Answer: (d) 75%


15. The Spices Board on 5 June 2011 launched a campaign to educate farmers, traders and exporters about aflatoxin, a naturally occurring toxin that degrades spices exported from India. The campaign was launched following rapid alerts issued by the European Union against aflatoxin in which of the following export items from India?
a.    Nutmeg and Mace
b.    Cambodge & Mace
c.    Swwet Flag & Star Anice
d.    Nutmeg & Sweet Flag
Answer: (a) Nutmeg and Mace

16. Which society celebrates the festival of Saga Dawa?
a. Tibetan society
b. Assamese society
c. Bengali society
d. Manipuri society
Answer: (a) Tibetan society

17. Noted Gandhian philosophy exponent, Thomas Clough Daffern won which of the following awards in 2011?
a. Anuvrat Ahimsa international peace award
b. Rabindra Puraskar
c. National Book Critics Circle Award
d. The Roland Robinson Literary Award
Answer: (a) Anuvrat Ahimsa international peace award

18. Who made agreements with India in 2011, for cleaning Ganga river?
a. World Bank
b. Organisation of African Unity
c. WHO
d. Asian Development Bank
Answer: (a) World Bank

19. Union government decided to set up a high-powered task force to review the unfinished tasks and make further suggestions for implementation for the revamp of defence management in India. Who was chosen to head the 14 member task force?
a.    Admiral (retd.) Arun Prakash
b.    Former bureaucrat Naresh Chandra
c.    Air Chief Marshal (retd.) S. Krishnaswamy
d.    Former Union Home Secretary V.K. Duggal
Answer: (b) Former bureaucrat Naresh Chandra

20. The Annual Plan for West Bengal for 2011-12 was finalised at what sum at a meeting between Planning Commission Deputy Chairman Montek Singh Ahluwalia and State Chief Minister Mamata Banerjee?
a.    Rs 22214 crore
b.    Rs.18985 crore
c.    Rs 39741 crore
d.    Rs 26236 crore
Answer: (a) Rs 22214 crore

21. National Advisory Council (NAC) directed the Tribal Affairs Ministry on 22 June 2011 to consult this tribe which is a primitive tribal group in the Andaman and Nicobar Islands and are threatened with extinction, before drafting a policy on their future. Name the tribe.
a.    Phake
b.    Kanda paas
c.    Thengal Kachari
d.    Jarawas
Answer: (d) Jarawas
22. Which state government on 21 June 2011 issued a notification to turn the Singur Land Rehabilitation and Development Bill into law following Governor M.K. Narayanan’s assent?
a.    West Bengal
b.   UP
c.    Andhra Pradesh
d.    Madhya Pradesh
Answer: (a) West Bengal

23. Union Government on 21 June 2011 announced the appointment of three independent directors, including former RBI Deputy Governor Usha Thorat, on board of which of the following PSUs thereby clearing the way for share sale of that PSU?
a.    ONGC
b.    BHEL
c.    NTPC
d.    BEL
Answer: (a) ONGC

Followers